Ubuntu: Λίστα PPA για εγκατάσταση νεότερων εκδόσεων των προγραμάτων

Στις αμέτρητες διανομές linux, και στο Ubuntu, έρχονται πολλά προγράμματα προεγκατεστημένα(όπως ο Firefox ή το Libre Office(ή Open Office). Υπάρχει όμως πάντα, για παράδειγμα, και μια εύκολη στη χρήση εφαρμογή τύπου "Ubuntu Software Center", όπου με το πάτημα ενός κουμπιού επιλέγεις από "χιλιάδες" προγράμματα να εγκαταστήσεις όσα θέλεις.

Τα προγράμματα αυτά για Λίνουξ  που κάμποσα είναι και κλώνοι γνωστών Windows προγραμμάτων, δεν πέφτουν έτσι από τον ουρανό, είναι τοποθετημένα online στα λεγόμενα Αποθετήρια(repositories) στο internet ανά τον κόσμο(πχ ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης κλπ)...

Δεν είναι επίσης ανεξέλεγκτα, όπως άλλωστε και τα repository που έρχονται προεπιλεγμένα από Ubuntu ώστε όσο το δυνατόν να μην ασχοληθεί με τέτοιες ρυθμίσεις ο χρήστης. Έτσι τα default αποθετήρια που θεωρούνται δοκιμασμένα και ασφαλή και παρέχουν εκτός από "αναβαθμίσεις ασφαλείας" και αναβαθμίσεις προγραμμάτων, app, drivers Κλπ..:


Τα 2 πρώτα έρχονται οπωσδήποτε επιλεγμένα, εσείς κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχετε και τα 4. Το source δεν χρειάζεται ας πούμε. Στο μεταξύ, η εικόνα είναι από το Synaptic Manager(το άρθρο είναι παλιό αλλά παίρνετε μια καλή ιδέα για τα πρώτα βήματα) το οποίο επίσης κάνει τη δουλειά του Software Center που ανέφερα αλλά οι φωστήρες δεν το προ εγκαθιστούν πια οπότε βάλτε το εσείς.

Γενικές λοιπόν κατηγορίες επίσημων repositories είναι


  1. Main
  2. Restricted
  3. Universe
  4. Multiverse


Διαβάστε στο σύνδεσμο που δίνω τα περαιτέρω.

Τα PPA και τα 3rd party repositories


Στο θέμα μας τώρα. Παλιότερα, το πρόβλημα ήταν πολύ έντονο. Αναφέροντας ένα φανταστικό παράδειγμα, άνοιγες τον forefox σε Ubuntu και ήταν δυο βερσιόν παλιότερος από αυτό των Windows...Τώρα έχουν φτιάξει τα πράγματα. (να ξέρετε μόνον ότι ΜΟΝΟ ο Google Chrome πλέον θα ενημερώνεται για το Adobe Flash σε Linux[άρθρο μου για Flash update]. Ούτε ο Chromium ούτε ο firefox κλπ).

Παρά ταύτα, υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν το ρητό "ζήσε έντονα, πέθανε νωρίς" :p . οπότε δοκιμάζουν τα βερσιόν beta ή ενίοτε επικίνδυνα alpha ή daily builds ή όπως αλλιώς λέγονται...
Μη με καταλάβετε λάθος,  ορισμένα ιδιωτικά PPA απαιτούνται 100%. Πχ αυτό της Google για τις τρεις από τις βερσιόν Chrome: κανονικό, beta και unstable. Η αν θέλετε το Opera Next αυτό της Opera. Ή αν δε θέλετε fake java αλλά της Oracle και άλλα πολλά που βάζουν κατά καιρούς, αυτό πχ το repository του δοκιμασμένου Web Upd8.

Βρήκα μια λίστα λοιπόν, όχι τέλεια αλλά υποφερτή, που περιέχει links από καλά και κακά PPA, πιο συγκεκριμένε το ανεξάρτητο site UbuntuUpdates περιέχει:

  • Updates
  • PPAs
  • Packages
  • News
  • Stats
"...Η ιστοσελίδα Ubuntuupdates.org επιχειρεί να δώσει μια διαφορετική άποψη για το λογισμικό που κυκλοφορεί καθημερινά για λειτουργικό σύστημα το Ubuntu. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι εξ ολοκλήρου με βάση τα δεδομένα που είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο archive.ubuntu.com, launchpad.net, σε mirrors τους και άλλα αποθετήρια λογισμικού αφιερωμένο στο Ubuntu. Η συλλογή και οργάνωση των δεδομένων  είναι εντελώς αυτοματοποιημένη και δεν γίνεται τροποποίηση από το "Ubuntu updates..."

Η Launchpad που λέει είναι ουσιαστικά η κύρια πηγή φιλοξένησης των ιδιωτικών PPA τρίτων και ανήκει στην εταιρία Canonical, ατμομηχανή μαζί με τους ανεξάρτητους προγραμματιστές ανά τον κόσμο, του Ubuntu, Η εταιρία ανήκει στον Mark Shuttleworth, δισεκατομμυριούχο και πρώτο τουρίστα στο διάστημα αν θυμάστε...

Το θέμα είναι ότι, φιλοξενεί μεν, δεν παίρνει ευθύμη ούτε παρέχει υποστήριξη στα PPA όπου μπορεί κανείς άνετα να πάθει ζημιά, να κολλήσει κάτι κλπ...Για τα updates στα PPA βασιζόμαστε αν βασιζόμαστε στη καλη θέληση κάποιας ομάδας ή προγραμματιστή.

Η λίστα Ubuntu PPA

Η λίστα λοιπόν των PPA είναι αυτή και η ευθύνη προσωπικά βαραίνει εσάς για ότι καλό ή κακό εισπράξετε. Μερικά λινκς ή κλειδιά μπορεί να έπαψαν να λειτουργούν και επίσης πρέπει να ξέρετε τι Ubuntu έχετε ώστε να διαλέξετε σωστό πράμα. Εγώ που προς το παρόν τώρα έχω Ubuntu Quantal δηλαδή Ubuntu 12.10, να σας δείξω σε screenshot ποια PPA δοκιμάζω:Τρόπος εγκατάστασης PPA (με εικόνες)


Έχουμε κάμποσα άρθρα για Ubuntu linux
Τι είναι ελεύθερο λογισμικό;  σύμφωνα με τον Ελευθέριο Κοσμά[guest post tου στο Sotostips]