2 Προγράμματα για δημιουργία slideshow και παρουσίασης

Στο άρθρο θα αναφερθούμε σε 2 δωρεάν σουίτες office, αλλά θα επικεντρωθούμε στη δημιουργία slideshow (ppt κλπ) τύπου Microsoft Powerpoint. Θα δούμε τα εργαλεία που προσφέρουν, όπως θέματα για παρουσιάσεις(backgrounds), τα έξτρα εφέ που προσφέρουν (transitional effects), τη μετατροπή slideshow σε  video αν προσφέρεται, σε pdf, τη δυνατότητα-αν υπάρχει- απευθείας upload online  ή share κι άλλα.

Σε άλλα άρθρα θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε online και στο blog μας με παρουσιάσεις, και τα open source  προγράμματα slideshow, όπως το presentation  του Libreoffice.

Μην ξεχνάμε ότι το online Slideshare έχει πολύ πέραση επίσης.

Οι σουίτες είναι:
 • Kingsoft
 • SoftmakerΣουίτα σημαίνει περιέχει πολλά προγράμματα που κάνουν διαφορετική εργασία αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενιαίο περιβάλλον(πχ office) και επικοινωνούν και μπορούν να ανταλλάξου δεδομένα μεταξύ τους(είναι συμβατά).


 1. Της Kingsoft το πρόγραμμα για slideshow  λέγεται Kingsoft Presentation
 2. Της Softmaker λέγεται SoftMaker Presentations

Kingsoft Presentation (free version)

"Δυναμικές διαφάνειες για ομιλίες και παρουσιάσεις Flash, ήχος και εφέ κίνησης, σε συνδυασμό με καλλιτεχνικά backgrounds."
 "Σας επιτρέπει να ανοίγετε πολλές σελίδες διαφανειών σε μόλις ένα interface  παράθυρο(εννοεί καρτέλες όπως σε περιηγητή), που θα σας σώσει από το πρόβλημα της  αλλαγής μεταξύ εγγράφων παρουσίασης."
Χώρα προέλευσης Κίνα. Software με ιστορία.

Το Kingsoft Presentation free, μπορεί να εξάγει την παρουσίαση των slides σε pdf, μετατροπή παρουσίασης σε pdf  δηλαδή. Καλό θα είναι να επιλέξετε να σώσει σε ppt(presentation)  ή pps(show), μορφες MS Office 97/200/XP/2003.

Εμείς στο άρθρο ενδιαφερόμαστε για το Office Suite Free 2013, υπάρχει και μη δωρεάν έκδοση pro. Εχουν apps για Android και ετοιμάζουν για iOS.

Καταρχήν αλλάζει θέμα το GUI σαν τα γνωστά  skin. Αν κάνετε στο μενού κλικ στην εικόνα με το...πουκάμισο αλλάζει στυλ-εμφάνιση το πρόγραμμα, αλλά αυτό είναι απλά θέμα γούστου ή αν βολεύει το ένα από τα τρία UI  περισσότερο, δεν επηρεάζει το slideshow.

Δεύτερον όταν ξεκινάτε το Kingsoft Presentation έχετε 2 καρτέλες.

 Η μια προφανώς ένα(1) slide  στο οποίο μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ πάνω του και επιλογή layout. Οπότε ανοίγει μια στήλη δεξιά με πάμπολλα στυλ σλάιντς για να επιλέξετε ένα για την παρουσίαση σας.


Πρόγραμμα Kinsoft για slideshow


Για παράδειγμα υπάρχουν τα  layout
 • Text Layouts(εισάγετε μόνο κείμενο)
 • Content Layouts(εισάγετε φωτογραφία, video, background music, διάγραμμα πχ από Kingsoft Spreadsheet ή πίνακα)
 • Content and Text layouts (mix)
 • other
Η δεύτερη καρτέλα που είπαμε, είναι μια καλή ευκολία. Περιέχει  online templates  για τις παρουσιάσεις σας και πολλές πληροφορίες. ppt templates, backgrounds, κι άλλα. Βέβαια υπάρχουν slideshow ppt templates(backgrounds και στο site  τους.


Kingsoft slideshow backgroundsΜε κλικ στο μενού slideshow>transitions έχουμε δεκάδες εφέ, αν θέλουμε slideshow,  για να επιλέξουμε. Επίσης υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που μπορεί να φανού χρήσιμοι.


Kingsoft slideshow transitions


Σημείωση: από τι στιγμή που με κάποιο τρόπο θα εμφανίσετε τη δεξιά στήλη, με κλικ στο βελάκι πάνω, μπορείτε να επιλέξετε διάφορα ώστε να διαμορφώσετε το  slide  και την παρουσίαση ή slideshow  ανάλογα με τα γούστα σας.

Από όσο ξέρω διαβάζει pptx, κάνεις  edit αλλά δε σώζει σε pptx.Ένα πρόβλημα είναι ότι δε βρήκα τρόπο για εγκατάσταση ελληνικού ορθογραφικού λεξικού. Δεύτερον, δεν φαίνεται να υπάρχει ενσωματωμένος τρόπος-ή δεν τον βρήκα- για μετατροπή slideshow σε βίντεο για να ανέβει σε  youtube  πχ., ούτε βλέπω αυτόματο ανέβασμα σε κάποια online  υπηρεσία στη δωρεάν 2013 έκδοση.


FreeOffice Presentations από Softmaker

Αυτοδιαφημίζεται  η σουίτα Softmaker Free Office ως "Η δωρεάν εναλλακτική λύση για το Microsoft Office". Γερμανική. Για windows  και Linux.

Η Ενσωματωμένη Ταξινόμηση διαφανειών σας επιτρέπει να διαχειριστείτε και να τακτοποιήσετε τις διαφάνειες.

Εξάγει κι αυτό σε pdf.
Έχει Ελληνικό ορθογραφικό λεξικό και για άλλες γλώσσες να κατεβάσετε[όπως τούρκικα που με ενδιαφέρη ως Κωνσταντινουπολίτη, πράγμα σπάνιο]
Αναγνωρίζει ότι είστε από Ελλάδα και κατεβάζετε το πρόγραμμα στα Ελληνικά(χωρίς το λεξικό νομίζω)
Στη δεξιά στήλη μόνιμα υπάρχουν τιπς και  mini tutorials στα αγγλικά απλά.

Στη δεξιά στήλη με κλικ στο βελάκι ή στα εικονίδια εναλλαγή μεταξύ

 • Διάταξη διαφάνειας
 • σχεδίαση διαφάνειας
 • Θέμα χρωμάτων διαφάνειας
 • FreeOffice info
Εχει λιγότερα θέματα από το προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά καλά είναι.
Πρόγραμμα παρουσίσης Softmaker FreeOffice


Έχει βερσιόν για Android.
Έχει Free document viewers όπως γράψαμε για Microsoft Word viewer & compatability pack και free fonts. Templates online δε βρήκα.