**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Μέτρηση ταχύτητας σελίδας, Blog. Συμβουλές για γρήγορο φόρτωμα.

Η ταχύτητα με την οποία φορτώνει το blog σας είναι καθοριστικός παράγοντας για την προσέλκυση περισσότερων αναγνωστών. Αν το blog σας παίρνει πολύ χρόνο για να φορτώσει, πολλοί αναγνώστες θα σηκωθούν να φύγου, διαπιστωμένα από έρευνες και προσωπική εμπειρία σε site άλλων. Θα αναφέρω μερικά απλά tips για όσους δεν έχουν δικό τους Server ή πλήρη έλεγχο σε αυτό όπως είναι τα Blog που φιλοξενούνται στους Εξυπηρετητές της Google(blogspot blogs με ή χωρίς custom URL).

Θα χρησιμοποιήσουμε το Stopwatch, μια απλή υπηρεσία για τη μέτρηση ταχύτητας φόρτωσης Αρχικής Σελίδας και ξεχωριστών αναρτήσεων.Γιατί αργεί το Blog Μου να φορτώσει;

Προσοχή στον αριθμό αναρτήσεων στην αρχική σελίδα

Ο χρόνος φόρτωσης του blog σας(αρχική σελίδα ή home page) μπορεί να επηρεαστεί όχι μόνο από τον αριθμό των άρθρων που εμφανίζονται στην κύρια σελίδα σας αλλά και αν χρησιμοποιείτε jump breaks(Το γνωστό διαβάστε περισσότερα - read more που, ξέρετε, μπορεί να μπει αυτόματα) και εμφανίζετε μέρος των άρθρων ή ολόκληρα στο homepage. Μπορείτε εύκολα να επεξεργαστείτε τον αριθμό των θέσεων που εμφανίζονται από την αρχική σελίδα από την καρτέλα Διάταξη(Layout). Κλικ επεξεργασία στο τετράγωνο "Αναρτήσεις Ιστολογίου":


JavaScript Τρίτων και σύνδεσμοι


Για την καλύτερη δυνατή ταχύτητα στο blog συνιστάται η χρήση των widgets φτιαγμένα από τη Google ή τον Blogger. Ωστόσο, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε JavaScript τρίτων και συνδέσμος(πχ φωτογραφίες ως Links) το blog σας θα φορτώσει πολύ γρηγορότερα αν βάλετε όλα τα JavaScript στο κάτω μέρος του blog σας. Το ίδιο ισχύει και στην ή στις πλευρική στήλη σας(sidebar).

Εικόνες και πολυμέσα


Όσο πιο πολλά βίντεο, εικόνες, και άλλα multi-media έχετε στο blog σας, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να φορτώσει. Ωστόσο, οι αυτά πολλές φορές είναι απαραίτητα για τον εμπλουτισμό ενός καλού άρθρου οπότε να μερικές συμβουλές που έχω ξαναπεί σε παλιότερα άρθρα μου:


  • Μείωση μεγέθους εικόνων όσο παίρνει και κατάλληλη μετατροπή μορφής αρχείου αν γίνεται για να γίνουν web-friendly images
  • Χρησιμοποιείτε το κουμπάκι στον blog editor για ανέβασμα φωτογραφιών, αυτές θα φιλοξενούνται στο Picasa Web Albums(λευκώματα ιστού) της GOOGLE.
  • Εάν έχετε ένα μεγάλο αριθμό εικόνων(πχ 30 φωτογραφίες από διακοπές) για Το άρθρο σας, μπορείτε να τις ανεβάσετε κατευθείαν σε ένα ειδικό άλμπουμ για τη δουλειά και μετά να βάλετε ένα σύνδεσμο στο άρθρο ή στη sidebar
  • Οι εικόνες που μπαίνουν με το χέρι με HTML Να έχουν το width ή/και height attribute συμπληρωμένο οπωσδήποτε Πχ μερικες εικόνες στο sidebar των social media εικόνων κλπ μπορεί να μην έχου συμπληρωμένα αυτά.


Εργαλεία μέτρησης ταχύτητας φόρτωσης και ανάλυσης παραγόντων καθυστέρησης 

Είχα αναφερθεί σε άρθρο μου το 2011 σε online εργαλείο της google με το όνομα Page Speed Insights πλέον κ όχι Page Speed Online όπως λεγόταν. 


Page Speed Insights online από google
Page Speed Insights online από google

Συμπλήρωση στο κουτάκι τη διεύθυνση του Blog, κλικ το κουμπί Analyze και λίγη αναμονή Για τις προτεινόμενες αλλαγές και τα αποτελέσματα/διαγράμματα. Δεν μπορείτε να κάνετε ότι προτείνει πάντα γιατί όπως είπα το Blog σας φιλοξενείται σε αυτούς πιθανόν. Αλλά καλό είναι να προσπαθήσετε. Εχουν και δωρεάν υπηρεσία(προς το παρόν) για αυτόματες επεμβάσεις αλλά δε λειτουργει σε φιλοξενούμενε κα;ι online blog, Νομίζω.


Page speed suggestions from  Google


Ένα πολύ απλό εργαλέιο είναι το stopwatch. Μετρά, χρονομετρεί, ότι του βάλετε. Την ταχύτητα φόρτωσης αρχικής σελίδας ιστολογίου, ταχύτητα φόρτωσης συγκεκριμένης ανάρτησης. Δείτε:

Stopwatch page load time


Εφόσον το Blog μπορεί να βρίσκεται στο cache Του περιηγητή σας στον υπολογιστή μπορείτε να ακουλουθήσετε τις συμβουλές τους περί Shift Και κλικ σε Refresh ¨η Ctrl-F5.

Αλλα εργαλεία μέτρησης ταχύτητας φόρτωσης Blog , επιλέξτε με προσοχή.