**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Waiting for Cache στον Chrome. Αναμονή για προσωρινή μνήμη.

Η "Αναμονή για προσωρινή μνήμη",το γνωστό Waiting for cache στον Chrome εξακολουθεί να ταλαιπωρεί πολύ κόσμο στο ίντερνετ. Πέφτει η απόδοση, παγώνει ο Chrome-κι όχι μόνο- και αργεί το φόρτωμα της σελίδας. Δεν συμβαίνει συνέχεια, αλλά συμβαίνει αρκετά για να είναι ενοχλητικό και πλέον μετά από τόσα χρόνια, χαρακτηρίζει τον περιηγητή Google Chrome.

Παράλληλα ο Firefox χαρακτηρίζεται πλέον ο  browser "Script not responding"(το σενάριο ενεργειών δεν ανταποκρίνεται). Άλλο ζήτημα, άλλο άρθρο. Σήμερα, δίνω μια λύση που κυκλοφορεί στο internet για το "Αναμονή για προσωρινή μνήμη" του  Chrome.


Chrome: Ακόμη και σε κενή σελίδα waiting for cacheΌταν λέω λύση, είναι του τύπου πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι. Θα πούμε στο Chrome να μη γράφει στην cache που βρίσκεται στο σκληρό δίσκο αλλά στη μνήμη RAM( στα ελληνικά Μνήμη τυχαίας προσπέλασης - Random Access Memory).


  1. Θα κατεβάσουμε και θα εγκαταστήσουμε στα Windows 7 ένα πρόγραμμα
  2. Με αυτό θα δεσμεύσουμε "μόνιμα" ένα χώρο 200-300 MB(Mega Byte. 1MBx 1024 = 1024 KB. 1 Byte = 8 b( bit) ) αν έχουμε κάτω από 4GB μνήμη πχ.
  3. Αυτός ο χώρος θα φτιαχτεί ως RAM Disk αυτόματα και θα είναι για τη Cache τουChrome που μεγαλώνει δυναμικά όσο περιηγείστε, κατεβάζετε κλπ). Θα φιλοξενείτε στη γρήγορη μνήμη δηλαδή κι όχι στον αργό σκληρό δίσκο.
  4. Μόλις κλείνει ο υπολογιστής ή κόβεται το ρεύμα, θα χάνετε στον Chrome Ιστορικό, cookies, cache κλπ, όχι τα Passwords
  5. Θα μειωθεί η διαθέσιμη RAM στον υπολογιστή για όλες τις άλλες δουλειές κατά 200-300 MB

Ένας δίσκος RAM είναι ένας εικονικός σκληρός δίσκος που αποθηκεύεται στη RAM του υπολογιστή σας.

Ορισμένοι περιηγητές (ιδίως ο Google Chrome) είναι ιδιαίτερα επίμονοι στη χρήση της προσωρινής μνήμης. Δηλαδή, εφόσον η λειτουργία cache στον  browser  έχει στόχο, αφού την πρώτη φορά κατεβάσετε μια σελίδα πχ σε 9 δευτερόλεπτα τη δεύτερη τρίτη φορά αν πάτε στην ίδια σελίδα δεν την κατεβάζει αλλά σας δείχνει το αντίγραφο της που κράτησε στο σκληρό σας δίσκο, στην προσωρινή μνήμη του περιηγητή σε λιγότερο χρόνο. Ένας τρόπος να παρακαμφθεί αυτό για να δούμε αν έχει αλλάξει η σελίδα στον server(πχ όταν διορθώσουμε ένα άρθρο στον post editor  του Blogger), είναι η συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl-F5 ή Ctrl-Shift-F5 ανάλογα. Ή shift και κλικ στο Refresh αν δε κάνω λάθος.

Το tutorial αυτό που σκοπό έχει να δοκιμάσει να ξεφορτωθεί το πρόβλημα waiting for cache του Chrome συνιστά να έχετε τουλάχιστον 3-4 GB μνήμη αν και ο ίδιος θα το δοκιμάσω με 2 GB RAM για αυτό λέω RAM disk 200-300 MB μόνο. Να έχετε υπόψη ότι η ποσότητα μνήμης που θα αναγνωρίσουν τα Windows εξαρτάται από το ποια έκδοση των Windows εκτελείτε. Σε 32-bit εκδόσεις των Windows θα δει (και θα αξιοποιήσει) "μόνο 3GB ή 3.5GB".

Για να χρησιμοποιήσει περισσότερη μνήμη, εγκαταστήσετε μια 64-bit έκδοση του λειτουργικού σας συστήματος.

Ας δούμε που αποθηκεύει ο Chrome 28.0.1500.72 m  την cache και πόσα MB είναι η δικιά μου τώρα.

C:\Users\username\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\CacheΌσοι δεν ξέρουν τις διευθύνσεις αρχείων και φακέλων δείτε.

Μάλιστα 358 MB είναι, και μάλλον φαίνεται δεν έχω κάνει καθαρισμό ιστορικού από τις 12/7 αλλά χρησιμοποιησα και λίνουξ στο μεταξύ. Θα μεγαλώνει όσο με Chrome  κάνετε πράματα.

Η μόνη επίσημη επιλογή, επιπλέον της δημιουργίας είπαμε του RAM Disk-και μην τρομάζετε είναι ένα δεξί κλικ και copy-paste- για να μεταφέρουμε την προσωρινή μνήμη και να αλλάξουμε το μέγεθός της είναι δύο switches γραμμής εντολών που πρέπει να προστεθούν στη συντόμευση Chrome που έχετε στην Επιφάνεια Εργασίας(και θα δούμε πως μαζί):

  1. --disk-cache-dir
  2. --disk-cache-size
(Αν δεν έχουμε το εικονίδιο στο Desktop γράφουμε στο μενού Έναρξη, στο κουτί αναζήτησης Chrome και δεξί κλικ στο γνωστό εικονίδιο και αποστολή στη επιφάνεια εργασίας ως συντόμευση.)

Δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας πάνω στο εικονίδιο  chrome και κλικ Ιδιότητες(properties):


Στο κουτί Target λοιπόν, βλέπω την εντολή να ξεκινήσει το εκτελέσιμο αρχείο chrome.exe: 

"C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe" [το βάζει σε εισαγωγικά λόγω κενού μεταξύ Program & Files]

Θα μπουν ένα κενό μετά τα τελευταία εισαγωγικά, το --disk-cache-dir και κάτι άλλο που θα λέει που στο καλό θα είναι η τοποθεσία, ένα κενό ακόμη, και τελικά το switch --disk-cache-size και ένα νούμερο που θα δηλώνει πόσο μεγάλο θα είναι το RAM Disk. Θα τα δούμε σύντομα και αναλυτικά.

Σημείωση, τα σβησμένα(διαγράμμιση) δεν απαιτούνται για τη μεταφορά σε προσωρινή RAM αλλά αν θέλετε να μεταφέρετε την  Chrome cache σε άλλη τοποθεσία ή άλλο δίσκο "χειροκίνητα" χωρίς πρόγραμμα.

Πρώτα όμως ας κατεβάσουμε το πρόγραμμα RamDisk της Dataramv4.2.0.RC18
for personal use. Supports disk sizes up to 4 GB  για Windows 8, Windows 7, Windows Vista, XP, Server). και να το εγκαταστήσουμε στα Windows 7 . Για προσωπική χρήση επιλέξτε αυτό στα αριστερά της σελίδας που λέει "Personal Use" και κλικ παρακάτω στο κουμπί Freeware version, το οποίο δείχνει μια διαφήμιση όταν το λειτουργήσετε αλλά όχι pop-up(αναδυόμενα παράθυρα) κλπ μέχρι σήμερα.

Τώρα υπάρχουν δυο tutorial που διαφέρουν στα βήματα. Επειδή το κάνω ταυτόχρονα την ώρα που γράφω το άρθρο θα ακολουθήσω αυτό του PCWorld. Υπάρχει και το άλλο στο φόρουμ Malware Tips.

Ο Brad Chacos λοιπόν λέει "αν θέλατε ποτέ την απόδοση ενός solid state drive(δίσκος στερεάς κατάστασης, SSD), χωρίς όμως να ξοδευτείτε και το εγκαταστήσετε, το RAM disk προσομοιώνει ένα SSD".

Πώς να δημιουργήσετε ένα δίσκο RAM

Στο START menu βρείτε το φάκελο RAMDisk, ένα αριστερό κλικ πάνω του και κλικ στο RAMDisk Configuration Utility. Κλείστε το παράθυρο περί αγοράς License  αν θέλετε και επιλέξτε unformatted partitition και εκεί που λέει Disk Size βάλτε ένα νούμερο. Ας βάλω 250 MB (Maximum  λέει 1448 MB πράγμα που αφορά, αν θέλουν, τους χρήστες 64 bit Windows  με πάνω από 4GB RAM μνήμη).

Στο μεταξύ το πρόγραμμα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα πριν κλείσετε τον υπολογιστή να αποθηκεύει στο σκληρό δίσκο την Cache  του chrome  δηλαδή ένα αρχείο που, θα δούμε, το ονομάζει ramdisk  και μπαίνει σε κατάλογο(τοποθεσία, φάκελο) που θα ορίσουμε. ΑΛΛΑ, θα πέρνει ώρα να κλείσει ο υπολογιστής και να ανοίξει, διοτι τότε πρεπει να επιλεξουμε να φορτώνει το σωσμένο cache  όταν κινά. Εγώ δεν το κάνω, άλλους θα τους βολεύει. Θα το δούμε στα συν και πλην των RAM disks.

Μην ξεχνάμε ότι κάθε φορά που κλείνουμε το  PC  όταν το ξεκινάμε θα απαιτείται login σε GMail, Facebook κλπ και θα έχει σβηστεί ιστορικό, και ειδικά σε GMail αν έχετε όπως πρέπει, για ασφάλεια Επαλήθευση σε 2 βήματα εκτός από password  θα πληκτρολογείτε και τον κωδικό που έρχεται από Google  στιμιαία, τζάμπα όμως(στη Vodafone).Στη συνέχεια πάμε στην καρτέλα Load/Save. Η θέση για την αποθήκευση της εικόνας δίσκου έχει ήδη επιλεγεί και δεν αλλάζει αν δεν επιλέξετε το ένα ή και τα δυο από τα

  • Load disk image at startup
  • save disk image at shutdown
Εγώ, είπαμε δεν τα επιλέγω, ο καθένας κάνει ότι νομίζει. Ενα κόλπο που προτείνει είναι να επιλέξεις μεν το Load disk image at startup(φόρτωσε το στο ξεκίνημα) όχι όμως το άλλο στο κλείσιμο. Κάνεις Save λέει και με το χέρι...

Α, το όνομα που έχει δώσει στο RAM disk μας είναι RAMDisk.img, ένα αρχείο ας πούμε παρόμοιο με ISO για  virtual disks κλπ. Και είναι στον κατάλογο C:\ σε εμένα(root directory σκληρού δίσκου)

C:/RAMDisk.img


Κάντε κλικ τώρα στο Start RAMDisk και να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα οδήγησης(driver) Dataram όταν σας ζητηθεί(δεχτείτε δηλαδή κλικ  Install). Αγνόησή μηνύματος λάθους. Περιμένετε. Και δεν τελειώσαμε.

Μετά την αναμονή, τσεκάρετε το Windows Explorer,  δηλαδή τον "Υπολογιστή"(μου). Αν δεν έχει τίποτα νέο, δεξί κλικ στον "Υπολογιστή", κλικ διαχείριση(Manage)  και κλικ σε διαχείριση δίσκων Disk management.

Κάντε δεξί κλικ Chrome και επιλέξτε Properties. Στο Target: box, θα δείτε διαδρομή αρχείου του Chrome, η οποία καταλήγει σε «chrome.exe». Τοποθετήστε το δρομέα σας στο τέλος της διαδρομής, πατήστε το πλήκτρο διαστήματος του πληκτρολογίου σας μία φορά- είναι σημαντικό-και στη συνέχεια επικολλήστε ή πληκτρολογήστε το ακόλουθο κείμενο:

"C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe" --user-data-dir="R:\"

Τώρα εσείς αν δε βάλατε R, το αλλάζετε ανάλογα, οι σκληροί, το cd dvd rom τα usb έχουν γράμματα που τους αντιστοιχούν. Φαντάζομαι το R ασφαλής επιλογή. Θυμίζει και RAM.

Ως γνωστόν, καιρό τώρα, ο Chrome εγκαθίσταται στα Program Files. Σε εσάς μπορεί να γράφει:

C:\Users\username\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe .


Οι επιπλέον διευκρινιστικές φωτογραφίες σε αυτό το slideshow μου, download

Συνιστώ μετά τις διαδικασίες καθαρισμό του Chrome, μην επιλέγετε το κουτι με password, και συνιστώ κλείσημο του υπολογιστή κι όχι restart. Μετά ανοίξτε τον. Στο site  του RAMDisk  υπάρχει θποτυπωδεσ support. Τα σχόλια εδώ ανοιχτα, κι εγώ το δοκιμάζω μαζί σας, αν προκύψει κάτι θα το γράψω.