**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Προστασία ματιών από υπολογιστή με f.lux

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οθόνες υπολογιστών δείχνουν καλά-είναι σχεδιασμένες να δουλεύουν λαμβάνοντα υπόψιν τον το φως της ημέρας(σαν τον Ήλιο). Δουλεύουμε όμως μπροστά στη οθόνη(monitor) πολλές ώρες, οπότε τα μάτια κουράζονται και υπάρχουν πιθανότατα κι άλλες συνέπειες όπως αϋπνία, κεφαλόπονος και σοβαρότερα...

Η Προστασία ματιών από υπολογιστή, δηλαδή την οθόνη του πρέπει να μπει ως άμεση προτεραιότητα. Το πρόγραμμα f.lux Για Windows κα Linux θα σας βοηθήσει. Το αναφέρω παρακάτω πως.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τη φωτεινότητα, στις 21:00, 22:00, ή στις 3 η ώρα τη νύχτα, μάλλον δεν θα πρέπει να κοιτάζετε τον ήλιο διότι-εκτός άλλον κακών- είναι ενάντια στο βιολογικό σας ρολόι.

Οι κύριοι παράγοντες για ξεκούραστα μάτια μπροστά στον υπολογιστή

  1. Η σχέση φωτεινότητας χρωμάτων οθόνης και του περιβάλλοντος σας ανάλογα την ώρα και φωτισμό, που θα την ρυθμίσουμε με το δωρεάν πρόγραμμα f.lux για Windows, Linux, OSX, iPhone, iPad και σύντομα για συσκευές Android tablets
  2. Η απόσταση των ματιών από το monitor
  3. Το επίπεδο ματιών-πάνω μέρος οθόνης
  4. Πόσο συχνά κάνετε διάλειμμα και κάθε πόσο και πόσα δευτερόλεπτα να μην κοιτάζετε την οθόνη(ο νόμος 20-20-20)
  5. Ορθή στάση σώματος
κλπ.

Το f.lux το έφτιαξε ο δημιουργός του προγράμματος προβολής, ταξινόμησης και επεξεργασίας φωτογραφιών Picasa,  Michael Herf . Το πρώτο όπως γνωρίζετε αγόρασε μετά η Googlef.lux: Ρύθμιση αυτόματα της φωτεινότητας χρωμάτων οθόνης, ανάλογα την ώρα και το φωτισμό δωματίου

Το πρόγραμμα f.lux, κάνει το χρώμα της οθόνης του υπολογιστή σας na προσαρμοστεί αυτόματα στην ώρα της ημέρας, "ζεστά" χρώματα το βράδυ και σαν το ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν ο ήλιος δύει, θα κάνει τον υπολογιστή σας να μοιάζει με το φως του εσωτερικού χώρου σας(το οποίο, όπως θα δούμε, θα το δηλώσουμε στο πρόγραμμα). Το πρωί, κάνει τα πράγματα να μοιάζουν με το φως του ήλιου και πάλι.

Πως το f.lux καταλαβαίνει πότε είναι πρωί και πότε βράδυ εκεί που μένετε(Αθήνα ή Νέα Υόρκη η Μελβούρνη κλπ); Μα δίνοντας τις συντεταγμένες της τοποθεσίας σας! Και που τις ξέρω; Α, πατάτε ένα σύνδεσμο στο ίδιο το πρόγραμμα, ανοίγει ο περιηγητής σας, γράφετε τη πόλη ή δήμο κλπ και αντιγράφετε τις συντεταγμένες του χάρτη(2 είναι-lattitude, longtitude) και κάνετε επικόλληση ή αντιγράφετε το 1ο νούμερο στο πρώτο κουτί και το 2ο στο δεύτερο :

Σε linux, το f.lux εγκαθίσταται με τη γραμμή εντολών για διανομές debian(πχ εγώ τώρα έτυχε να έχω Mint 13-Ubuntu 12.04) ή κατεβάζετε ένα tar, ενώ στα Windows κανονικά κατεβάζετε το εκτελέσιμο αρχείο .exe από το σύνδεσμο που έδωσα νωρίτερα και κάνετε εγκατάσταση όπως πάντα.

[Λίνουξ, δωρεάν:

sudo add-apt-repository ppa:kilian/f.lux
sudo apt-get update
sudo apt-get install fluxgui

].

Ρίξτε και μια ματιά στο ενδιαφέρον αλλά τεράστιο άρθρο για την μελατονίνη της Wikipedia.

Ο Νόμος 20-20-20 για ξεκούραση των ματιών από την παρατεταμένη χρήση οθόνης


Ο νόμος 20-20-20 λέει ότι, μετά από κάθε 20 λεπτά, εσείς (ο χρήστης του υπολογιστή) θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και κοιτάξετε τα αντικείμενα που είναι 20 πόδια μακριά από εσάς