**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Ποια γραμματοσειρά είναι; Βρείτε το εύκολα!

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ, "ποια είναι η γραμματοσειρά του facebook" ή πήγατε σε μια ιστοσελίδα και σας άρεσαν τα fonts(γραμματοσειρές) και θα θέλατε να ξέρατε το όνομα τους για να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποιο έγγραφο, παρουσίαση ή blog, υπάρχει μια εύκολη λύση. Whatfont λέγεται μια επέκταση στον περιηγητή Chrome και είναι το θέμα μας σήμερα.

Πως αναγνωρίζω μια γραμματοσειρά στο internet

Ένα έγγραφο. είτε είναι word(.doc), .txt ή ιστοσελίδα ενός ιστοτόπου(έγγραφο είναι κι αυτό, .html), μπορεί να χρησιμοποιεί πολλές γραμματοσειρές, σύμφωνα με το γούστο του καθενός, ή αν έχετε  blog  προκαθορισμένο από αυτόν/αυτήν που έφτιαξε το Πρότυπο σας(template). Φυσικά μπορείτε να τα αλλάξετε αν ξέρετε πως.

Στον Blogger, αν θέλαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα, ένας εύκολος τρόπος να δούμε ποιες γραμματοσειρές χρησιμοποιούνται που στο δικά μας άρθρα στο blog είναι να ανοίξουμε από τις ρυθμίσεις, τον σχεδιαστή προτύπου(template designer). Κλικ Πρότυπο> Σχεδιαστής Προτύπου > Για προχωρημένους(advanced) :What font  για Chrome 


Φυσικά αν έρθετε στο blog μου, δεν έχετε πρόσβαση στο σχεδιαστή προτύπου μου. Οπότε  κατεβάζετε την επέκταση(extension) Chrome Whatfont.

Μετά την εγκατάσταση του Whatfont, βλέπουμε ένα εικονίδιο στον Chrome, απεικονίζει το γράμμα f. Έστω μετά ότι πάμε στο Sotostips και μας αρέσει, που λέει ο λόγος, η γραμματοσειρά του τίτλου του άρθρου. Τι κάνω για να δω ποια γραμματοσειρά είναι:
  • Κλικ στο εικονίδιο whatfont
  • περάστε το ποντίκι πάνω από τον τίτλο
  • δείτε αμέσως περί ποιας γραμματοσειράς πρόκειται


(εδώ ο τίτλος είναι κόκκινος, επειδή το ρύθμισα έτσι. Όταν ακουμπάτε ένα σύνδεσμο στο b;og εδώ, κοκκινίζει. Και οι τίτλοι άρθρων είναι σύνδεσμοι επίσης μόνο στη αρχική σελίδα ή στην αναζήτηση από το κουτί δεξιά πάνω.)

Μόλις ακούμπησα τα γράμματα, οποιαδήποτε γράμματα, αμέσως σου λέει το whatfont  τι font είναι. Εδώ είναι Arial. Θα μπορούσε να είναι, Courier, Verdana, Times, Trebouchet, Droid  ή οτιδήποτε. Χιλιάδες υπάρχουν. Υπάρχουν και τα Web Fonts όπως έγραψα, και έχουμε στον Blogger τη δυνατότητα..

Το καλύτερο δεν σας το είπα. Αν έχοντας το ποντίκι πάνω στο τίτλο που είπαμε, κάνετε αριστερό κλικ, βγαίνει παραθυράκι με εκτενέστερες πληροφορίες με μαύρο φόντο άσπρα γράμματα. Εκεί βλέπουμε
  1. font family και πρώτο με πλάγια γραφή(italics) τη λέξη  arial
  2. font-size
  3. line height
  4. αποτύπωση του χρώματος αλλά και το HTML λνομα χρώματος
  5. παράδειγμα της συγκεκριμένης γραμματοσειράς
  6. κουμπί tweetΤώρα, αν εγώ έχω ορίσει γραμματοσειρά Droid,  κι εσείς δεν την έχετε στον υπολογιστή, ούτε είναι web font,  τότε τι γίνεται; Όπως ξέρετε ο περιηγητής όταν συνδέετε πχ με τη Αμερική όπου είναι ας πούμε ο εξυπηρετητής(server) που φιλοξενεί το Blogger blog,  το έγγραφο  html  λέει στον περιηγητή σας δείξε τα γράμματα σε Droid. Αλλά, επειδή ξέρουμε ότι όλοι δεν έχουν Droid,  βάζουμε κώδικα στο HTML(μάλλον CSS καλύτερα)  να λέει καλά άμα δεν έχεις την α γραμματοσειρά δείξε τη β ή γ, δ...Αν δεν έχει καμμία από αυτές, ή δεν έχει οριστεί από μένα  font, θα δείξει o πχ Chrome  σας την προεπιλεγμένη γραμματοσειρά(δες ρυθμίσεις, μπορείτε να τα αλλάξετε).

Δυο λόγια ακόμη. Στο Blogger, στον post editor, στο menu,  επιλέγεις άμα θες fonts