**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Πως μικραίνω και ανεβάζω κατάλληλες εικόνες φιλικές για web

Ανεβάζοντας εικόνες στο blog, ελέγχετε και το μέγεθος τους; Πόσα KB είναι κάθε μια; Μήπως καμμιά φορά είναι και 1-1,5 MB(καταστροφή) και δεν το παίρνετε είδηση; Η Google είναι γνωστό ότι ως μια μόνο παράμετρο στον αλγόριθμο της έχει την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας. Για τους αναγνώστες  επισκέπτες σας μια σελίδα που φορτώνει σιγά είναι άμεσος λόγος αποχώρησης τους με κλικ στο κουμπί "πίσω".

Οι βαριές και πολλές φωτογραφίες, ειδικά αν δεν φορτώνουν και σταδιακά(progressive) επιδρούν κι αυτές στη ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας.

Θα χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών/ζωγραφικής GIMP. Αυτό έχει και το χαϊδευτικό όνομα που του δίνω, "το Photoshop των φτωχών". Μπορεί έμπειροι φωτογράφοι να το χρησιμοποιούν, χρησιμεύει πολλές φορές και σε μας τους μη πολύ σχετικούς με την τέχνη της φωτογραφίας.Το GIMP είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα για Windows και linux. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να δέχεται ειδικά πρόσθετα-plugin φτιαγμένα από την "κοινότητα"(από τρίτους).

 Στο GIMP 2.8, έχω την εντύπωση ότι είναι standard, στο μενού "Αρχείο-file" υπάρχει μια επιλογή με το όνομα "Save for the Web"(αποθήκευση ειδικά για χρήση στο ίντερνετ). Τι κάνει; Μετατρέπει καταρχήν, αν είναι png η φωτογραφία σε jpg ως προεπιλογή και ανοίγει παράθυρο με ρυθμίσεις ώστε να την κάνετε την εικόνα

  • progressive
  • strip EXIF
  • smooth
  • μικρότερη ανάλυση  • (δες ετικέτα 2 στη φώτο)
  • Crop ενδεχομένως
Αποτέλεσμα; Από 500ΚΒ κατέβηκα σε 50.

Αν έχετε GIMP 2.6 σε Windows ή linux βάλτε το πρόσθετο save for the web ακολουθόντας οδηγίες(GIMP plugin registry site). Για διευκρινήσεις υπάρχουν τα σχόλια ανοιχτά σε όσους είναι στο G+. Αλλιώς στείλτε μαιλ κλπ.