**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Υπολογιστής IBAN για την Τράπεζα σας - Εύρεση IBAN

Ο IBAN, δηλαδή ο "International Bank Account Number", είναι ένας τυποποιημένος, μοναδικός και μηχανογραφικά επεξεργάσιμος αριθμός τραπεζικού λογαριασμού. Το IBAN  διευκολύνει την επεξεργασία των διεθνών εμβασμάτων, που διενεργούνται σε πίστωση λογαριασμού.Έχει δημιουργηθεί με προδιαγραφές που έφτιαξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικών Προτύπων.

Κάθε λογαριασμός μπορεί να έχει "International Bank Account Number" στην τράπεζα που τηρείται αυτός. πχ IBAN Alpha BankIBAN Εθνική Τράπεζα, IBAN ΠειραιώςIBAN Eurobank κλπ τράπεζες.

O ΙΒΑΝ χρησιμοποιείται χρόνια τώρα και στις Εγχώριες Διατραπεζικές Πληρωμές που διενεργούνται μέσω του συστήματος DIAS.

Παρακάτω θα βρείτε κατάλογο με συνδέσμους σε γνωστές τράπεζες για να υπολογίσετε το ΙΒΑΝ σας, και αν είναι καλή τράπεζα να τον επιβεβαιώσετε online κιόλας μη γίνει και κανένα λάθος.


     style="display:block; text-align:center;"
     data-ad-format="fluid"
     data-ad-layout="in-article"
     data-ad-client="ca-pub-1629150105717015"
     data-ad-slot="6528599541">


Εύρεση IBAN: Κατάλογος Υπολογιστή IBAN για τράπεζες 

Όπου υποστηρίζεται δίνω ασφαλή link για επιβεβαίωση ταυτότητας σελίδας. Όπου δεν, δεν!


Online Παραδείγματαχ ρήσης IBAN

1-) Αν έχετε blog με διαφημίσεις Adsense της Google(αυτή ασχολείται και βρίσκει διαφημιζόμενους), όταν φτιάξετε λογαριασμό Adsense θα σας ζητηθεί εκτός από διευθύνσεις τηλέφωνα κλπ και ο τρόπος πληρωμής σας από τη Google.

Οι πενταροδεκάρες δηλαδή που μαζεύετε από τις διαφημίσεις, αν κι όταν φτάσουν τα €70, πως θα σας τα στείλει. Επιταγή ή EFT (Electronic Fund Transfer - Τραπεζικό Έμβασμα).

Φαντάζομαι οι περισσότεροι θα θέλουν κατάθεση σε λογαριασμό ταμιευτηρίου, οπότε ο IBAN σας της συγκεκριμένης τράπεζας και λογαριασμού σας είναι ο αριθμός που θα δώσετε στη Google. Τα ψιλά τα καταθέτουν νομίζω στο Λονδίνο ή Ιρλανδία, Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή

2-) Αν φτιάξετε λογαριασμό PAYPAL είτε για πληρωμές στο/από ebay ή αλλού ή το θέλετε για το κουμπί Donate, υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσετε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα(debit card) ή κατάλληλη προπληρωμένη κάρτα, ή να δηλώσετε αριθμό λογαριασμού. Φυσικά θα δηλώσετε το IBAN σας ος αριθμό τότε.

"Offline" παράδειγμα χρήσης IBAN 

Αν έχετε θείο στην Αμερική, που θέλει να βοηθήσει να πληρώσετε τις δόσεις από το χαράτσι για το υπόγειο-εε εννοώ τις υποχρεώσεις- στην Εφορία, καλό θα είναι να μην τα στείλει με προσωπική επιταγή διότι παρά τις φήμες για παγκοσμιοποίηση αυτά τρομερά αργούν να ρευστοποιηθούν.

Το φάκελο/ταχυδρομείο δεν το συζητάμε. Western Union παίζεται, δεν ξέρω τα έξοδα θα υπάρχουν.

Τι μένει; Τραπεζικό έμβασμα, άρα βρες και δώσε τον IBAN σου στο θείο ώστε να καταθέσει τα λεφτά. Πάντως θα πληρώσει έξοδα κι αυτός κι εσύ από ότι ξέρω.

Καλά, δε γράφει το IBAN το βιβλιάριο ταμιευτηρίου;

Όχι πάντα. Μπορεί να μην έχει μετατραπεί ο λογαριασμός σε IBAN όπως θα δούμε...

Επίσης μπορεί να το γράφει, μεταξύ άλλων αριθμών, και να μη γράφει τη λέξη IBAN.
Αν ισχύει ακόμη ένα pdf έγγραφο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών(ΕΕΤ) που βρήκα online, μιλά για το ότι "κάθε λογαριασμός μπορεί να μετατραπεί σε Λογαριασμό IBAN(μόνον από την Τράπεζα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός)".

Εχω τύχει βιβλιάριο τράπεζας να μη γράφει ούτε τα στοιχεία μου, lol.


Η ανάλυση ενός αριθμού IBAN στην Ελλάδα

Ο IBAN έχει καθορισμένο αριθμό χαρακτήρων(παγκοσμίως, μέγιστος 34), και για την Ελλάδα είναι  27 αλφαριθμητικοί χαρακτήρες:
  1. Οι 2 πρώτοι είναι GR (προφανώς από το GReece)
  2. Τα 2 επόμενα είναι τα λεγόμενα ψηφία ελέγχου που τσεκάρουν την ορθότητα του IBAN
  3. Το τμήμα που απομένει ονομάζεται BBAN(Basic Bank Account number)

ΒΒΑΝ

Στην Ελλάδα, ο Βασικός Αριθμός Λογαριασμού (ΒΒΑΝ) αποτελείται από:

  • τρία (3) ψηφία για τον κωδικό της Τράπεζας
  • τέσσερα (4) ψηφία για τον κωδικό του Καταστήματος
  • δεκαέξι (16) ψηφία για τον αριθμό λογαριασμού του πελάτη. Προσοχή. Όταν τα ψηφία του αριθμού λογαριασμού του πελάτη είναι λιγότερα από 16 τότε η Τράπεζα φροντίζει να τον συμπληρώσει με μηδενικά που τοποθετούνται στην αρχή του.
Σημείωση: (BIC ή Bank Identifier Code ή Swift Code είναι άλλο πράμα και μπορεί να ζητηθεί πιθανά κι αυτός!!)


Παράδειγμα IBAN σε Ελλάδα από Ε.Ε.Τ.
IBAN σε Ελλάδα, ένα Παράδειγμα για το πως γράφετε ηλεκτρονικά/έντυπα 

Περισσότερες πληροφορίες δίνουν έτσι κι αλλιώς οι σύνδεσμοι της λίστας με υπολογιστές IBAN των τραπεζών που ακολουθούν, όπως επίσης κι η σελίδα ΕΕΤ που έδωσα πριν.