Παρακολούθησε δωρεάν μαθήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού μέσω του Coursera

Όλοι ξέρουμε πως το Internet είναι μια μόνιμη πηγή μάθησης, πολλές φορές δωρεάν μάλιστα. Μπορεί, σαν άνθρωποι, να γνωρίζουμε αρκετά πράγματα αλλά πάντα θα υπάρχει η θέληση και ανάγκη του ανθρώπου για αυτοβελτίωση και μάθηση νέων πραγμάτων.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα πανεπιστήμια προσφέρουν δωρεάν online μαθήματα. Μπορεί αυτά να έχουν ως ένα σημείο σκοπό να σε κάνουν να τα προτιμήσεις για περαιτέρω σπουδές, δε σημαίνει όμως ότι δεν γίνεται δουλειά και ότι είναι ανούσια.


Μάθε προγραμματισμό από CodeAcademyCoursera: Online πανεπιστημιακά μαθήματα και σημειώσεις

Μια από τις πιο γνωστές αν όχι η πιο γνωστή πλατφόρμα MOOC (massive open online course) είναι το Coursera, στο οποίο γνωστά πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο προσφέρουν δωρεάν κάποια μαθήματα τους. Η διαδικασία εγγραφής και παρακολούθησης είναι πολύ απλή.


Τα γνωστά πανεπιστήμια online σε Coursera!
Μερικά από τα πανεπιστήμια που συνεργάζονται με Coursera


Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο site και να κάνεις ένα λογαριασμό δωρεάν. Από εκεί και πέρα, μπορείς να μπεις στην λίστα των μαθημάτων και να βρεις κάτι που σε ενδιαφέρει και αν είναι διαθέσιμο εκείνη την περίοδο, να κάνεις εγγραφή.

Προσοχή. Το κάθε μάθημα ξεκινάει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε χρονιά οπότε δεν θα είναι όλα κάθε στιγμή διαθέσιμα.

Η Online διδασκαλία σε Coursera

Η διδασκαλία του κάθε μαθήματος χωρίζεται συνήθως σε εβδομάδες. Από την αρχή ξέρεις πόσες εβδομάδες θα διαρκέσει αυτό και του τι περίπου θα μάθεις κάθε εβδομάδα.

Στην αρχή της κάθε εβδομάδας ο καθηγητής ανεβάζει στο site του μαθήματος (πάντα μέσα από το Coursera) όλο το απαραίτητο υλικό όπως βίντεο, pdf, links με περισσότερες πληροφορίες. Εσύ έχεις όλη τη βδομάδα να τα μελετήσεις και να συμπληρώσεις ίσως κάποια quiz ή assignments που θα ανατεθούν. Την επόμενη εβδομάδα προστίθεται νέο υλικό κτλ.


Τι κερδίζεις; Τα Θετικά:

Πέρα από τις νέες γνώσεις φυσικά, αν στο τέλος του μαθήματος συγκεντρώσεις ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τα κουίζ και τις εργασίες (συνήθως 70%) θα πάρεις ένα δωρεάν "statement of accomplishment" με τη μορφή PDF για να εκτυπώσεις.

Αν όμως θέλεις οι γνώσεις αυτές να φαίνονται πιο επίσημα ίσως σε κάποιο βιογραφικό θα πρέπει τις πρώτες μέρες του μαθήματος να πληρώσεις ένα ποσό ώστε όταν τελειώσεις το μάθημα να πάρεις "Verified Certificate". Το Verified Certificate (κόστος $49) σου επιτρέπει να μπορείς να δείξεις online μέσω link το "πτυχίο" σου σε κάποιον πχ εργοδότη που ίσως ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία.

Πριν λίγο καιρό μάλιστα προστέθηκαν και τα "Specializations", όπου μαθήματα που σχετίζονται μεταξύ τους δημιουργούν μια αλυσίδα. Πετυχαίνοντας σε όλα και με την προϋπόθεση ότι έχεις πληρώσει πάλι το απαραίτητο ποσό για το κάθε μάθημα (μπορείς πάντα να τα παρακολουθήσεις και δωρεάν), αποκτάς ένα "Specialization Certificate" σαν πρόσθετο στα άλλα.Δείγμα Coursera Certificate
Δείγμα Certificate, πηγή Coursera. Τα "Αρνητικά"

Το μόνο αρνητικό που μπορώ να βρω στην όλη διαδικασία είναι ότι τα περισσότερα μαθήματα είναι στα αγγλικά. Δεν υπάρχουν ελληνικά πανεπιστήμια που να έχουν μπει στο Coursera οπότε αν δεν κατέχετε ως ένα βαθμό την αγγλική γλώσσα είναι αδύνατο να τα παρακολουθήσετε.

Από εκεί και πέρα κάντε εγγραφή σε μαθήματα και παρακολουθήστε όσα μπορείτε. Δεν σας αναγκάζει κανείς να τα τελειώσετε. Ακόμα και σκούρα να τα βρείτε ή να μην έχετε τον χρόνο που απαιτείται, μπορείτε να το αφήσετε. Θα μπορείτε να κατεβάσετε όλο το υλικό και να το διαβάσετε με την ησυχία σας.

Εφαρμογές - Coursera apps

Για όσους θέλουν να παρακολουθούν το site και από το κινητό τους, υπάρχουν 2 εφαρμογές: 
  1. η επίσημη εφαρμογή του Coursera για iOS (itunes)
  2. αλλά και το Coursera Companion (επίσημο) για Android (σε Google Play) NEO
Τι περιμένετε λοιπόν; Κάντε σήμερα εγγραφή και καλό διάβασμα!

-----
Το sotostips φιλοξενεί σήμερα σε ένα guest-post τον Χιδερίδη Μ. Τάσο.  Ο +Τάσος Χιδερίδης Μανδαρής  σπουδάζει Μηχανικός Η/Υ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και είναι ιδιοκτήτης του τεχνολογικού ιστολογίου liveplace.gr. Συνδεθείτε μαζί του στο twitter στο @duk3r.