**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Η Google θα πληρώνεται για να "προβάλλει" νόμιμα downloads

Η Google στα αποτελέσματα αναζήτησης θα προβάλλει σε δεσπόζουσα θέση επί πληρωμή  -κουτί στην κορυφή και δεξιά της σελίδας-  επιχειρήσεις που προσφέρουν νόμιμα online downloads τραγουδιών ή ταινιών κλπ, όταν ο χρήστης θα αναζητά "επίμαχες" φράσης όπως για παράδειγμα "watch walking dead" ή "download madonna". Προφανώς, παρόμοιες φράσεις αναζητούνται για πειρατικό υλικό. Την αποκάλυψη την κάνει το BBC, μια που στη χώρα τους φαίνεται ότι η BPI (αντίστοιχη της γνωστής RIAA στην Αμερική και άλλων τέτοιων ενώσεων σε άλλες χώρες) είναι ιδιαίτερα δραστήρια στα complaints και take down notices κλπ προς τη Google.


Η Google καταπολεμά την πειρατεία, version 2014. Νεκροκεφαλή. Public domain pic - Pixabay
Η Google καταπολεμά την πειρατεία

Ως επιπρόσθετο μέτρο πείραξαν και λίγο...ακόμη "το σήμα που αναγνωρίζει παράνομα sites" και περιεχόμενο στον αλγόριθμο παραγωγής αποτελεσμάτων αναζήτησης Google έτσι ώστε τα παράνομα downoad sites ή streaming sites να πέσουν αρκετά χαμηλά στα αποτελέσματα και υποτίθεται να βαριέται ο΄ενδιαφερόμενος ή ανυποψίαστος χρήστης να τα βρε εύκολα. Αν και είναι γνωστό ότι αυτή την τακτική την ακολουθούσαν από παλιά, και επιπλέον αν θυμάστε ή αν προσέξατε σε "ύποπτες λέξεις / φράσεις" δεν δείχνουν instant αποτελέσματα (αυτά που είναι σαν λίστα με προτροπές όταν πληκτρολογώ στο κουτί αναζήτησης).

Το pdf έγγραφο της 26 σελίδων που μπορείτε να βρείτε ενσωματωμένο παρακάτω και κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αλλαγών που ανέφερα ονομάζεται "How Google Fights Piracy" (Πως η εταιρία καταπολεμά την πειρατεία μέσα από τα προϊόντα και υπηρεσίες της). Υπάρχουν οι ενότητες
  • Καλύτερη, νόμιμες εναλλακτικές λύσειςς αντί πειρατείας
  • Youtube
  • Αναζήτηση google
  • Διαφημίσεις

Youtube Content ID

Εξαρχής, το έγγραφο, υποστηρίζει το σύστημα Content ID στο Youtube (το οποίο είναι της Google):
"Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων μπορούν να χρησιμοποιούν ένα σύστημα που ονομάζεται Content ID για να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται εύκολα το περιεχόμενό τους στο YouTube. Τα βίντεο που ανεβαίνουν στο YouTube ελέγχονται σε σχέση με μια βάση δεδομένων με αρχεία που έχουν υποβληθεί σε εμάς από κατόχους περιεχομένου. Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων μπορούν να καθορίσουν τι θα συμβεί σε περίπτωση που το περιεχόμενο ενός βίντεο στο YouTube εμφανίζει αντιστοιχία με κάποιο έργο του"
Οι επιλογές που δίνονται στους κατόχους αυτούς πνευματικών δικαιωμάτων που εντοπίζουν ένα βίντεο με περιεχόμενο δικό τους(ή ενσωματωμένο στο βίντεο κάπως) είναι
  • Σίγαση του ήχου που εμφανίζει αντιστοιχία με τη μουσική τους
  • Απαγόρευση της προβολής ολόκληρου του βίντεο
  • Δημιουργία εσόδων από το βίντεο μέσω προβολής διαφημίσεων
  • Παρακολούθηση των στατιστικών στοιχείων προβολής του βίντεο
Αναφέρει το έγγραφο επίσης ότι εκατομμύρια Fans με που έρχονται κάθε μέρα στο Youtube γίνονται η αιτία μιας δωρεάν διαφήσεις για τους καλλιτέχνες και συντελεστές των έργων με πνευματικά δικαιώματα και δίνει επίσης το παράδειγμα της Lindsey Stirling που δηλώνε ότι το Youtube επιτρέπει στους καλλιτέχνες να πάρουν τα ηνία της καριέρας τους στα χέρια τους.

Το έγγραφο επίσης προωθεί τη σωστή ιδέα της Google για τη Πειρατεία: Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της πειρατείας είναι να προσφέρου οι εταιρίες παραγωγής και διακίνησης περιεχομένου πιο ευέλικτες, καλύτερες και νόμιμες λύσεις (...και χαμηλότερες τιμές ασφαλώς, λέω).

Όπως είπα μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε το έγγραφο, δε θα καθίσω να το διαβάσω και μεταφράσω όλο. Πάντως πιάσατε το νόημα και σκεπτικό φαντάζομαι. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε στην Google στα Αγγλικά μπας και δείτε αν εφαρμόζονται αυτά και μπορούμε να τα δούμε κι εμείς.