**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Προσαρμοσμένη Νέα Καρτέλα σε Mozilla Firefox

Αν θέλω μια προσαρμοσμένη νέα καρτέλα (tab) σε Mozilla Firefox, δηλαδή, αν για παράδειγμα θέλω κάθε καινούρια καρτέλα στο Mozilla να ανοίγει ως κενή σελίδα ή να δείχνει οποιαδήποτε ιστοσελίδα που θέλω, γίνεται εύκολα αλλά η λύση δεν είναι τόσο προφανής σε όλους τους χρήστες. Η διαφορά του Firefox με τον Chrome στο ζήτημα αυτό είναι ότι μπορεί στον Mozilla να ορίσω με το χέρι όποια νέα καρτέλα θέλω, χωρίς υποχρεωτικά να καταφύγω σε πρόσθετο ( επέκταση λέγονται στον περιηγητή της Google). Απλά θέλει τρόπο.

Η τεχνική about: στον Firefox για να ορίσω δική μου νέα καρτέλα

Η σελίδες about σε Mozilla

Για τις σελίδες about στον Mozilla έγραψα και το 2013 και ισχύουν, ρίξτε μια ματιά. Αυτές όχι μόνο μπορεί να τις δεις απλά πληροφοριακά ή να τις ορίσεις ας πούμε πχ ως Αρχική Σελίδα (το εικονίδιο σπίτι στο Firefox), αλλά μπορείς -μέσω ορισμένων από αυτών- να τροποποιήσεις πράγματα στον περιηγητή σου! Για παράδειγμα παλιότερα είχα γράψει πως μπορούμε με τη χρήση της τεχνικής about: να επικολλούμε με τη ροδέλα του ποντικιού αντιγραμμένο κείμενο απλά πατώντας την κι έτσι εξοικονομώντας ένα κλικ λιγότερο στα Windows, όπως είναι εξαρχής στα linux PC.


about:config στον Mozilla Firefox

Αυτή η "μέθοδος about:config" εμπεριέχει κάποιον ενσωματωμένο κίνδυνο ασφαλώς για να τα κάνεις μαντάρα αν κάνεις λάθος σε ορισμένες περιπτώσεις, για αυτό και βγαίνει η σχετική προειδοποίηση του περιηγητή όπως θα δούμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που συζητάμε, μην ανησυχείτε, είναι παιδικό παιχνίδι. 

Έστω ότι θέλουμε όταν ανοίγουμε νέα καρτέλα στον Mozilla να είναι κενή, να μην φορτώνει τζάμπα κάποια σελίδα και περιμένω. Ή να ανοίγει την αναζήτηση BING της Microsoft Που μου αρέσουν και τα 5 background(ταπετσαρίες) που αλλάζουν καθημερινά(ελπίζω ακόμα).
  1. Ξεκινώ τον Firefox.
  2. Πληκτρολογώ στο πεδίο της διεύθυνσης ή αλλιώς γραμμή διεύθυνσης URL το about:config και πατώ έντερ.
  3. Βγαίνει το "απειλητικό" μήνυμα από τον FF που είπα, δώσε άδεια.
  4. Αντέγραψε και επικόλλησε στο πεδίο "αναζήτηση" που θα υπάρχει στη σελίδα το browser.newtab.url .
  5. Διπλό κλικ στην μοναδική γραμμή που βγήκε(δες φώτο).
  6. Στο παραθυράκι διαλόγου που θα πεταχτεί επικόλλησε το about:blank
  7. κλικ ΟΚ.