**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Το OneNote 2013 από τη Microsoft Δωρέαν για Windows PC, Android, Mac

Το πρόγραμμα ή η εφαρμογή OneNote της Microsoft 2013 διατίθεται δωρεάν για Windows, Windows Phone, Android, Mac, iOS κλπ(εκτός από λίνουξ όπου δε λειτουργεί στο PC με wine) εδώ και μερικούς μήνες. Αυτό ήταν ενσωματωμένο μόνο στη σουίτα Microsoft Office, ενώ τώρα διατίθεται free ως ένα πρόγραμμα (και στο Android ως app σε Play Store). Είναι κάτι σαν το Evernote, με πολλά ισχυρά σημεία, όπυ ένα από αυτά είναι ότι συγχρονίζει στο Microsoft One Drive με 15 GB Free χώρο(new) στο cloud (πρώην SkyDrive) και μέσω αυτού συγχρονίζει τις σημειώσεις, web clips(αποκόμματα από σιστοσελίδες), φωτογραφίες κι οτιδήποτε άλλο "ρίχνετε" και οργανώνετε στο OneNote notebooks σας (και στις ενότητες των notebook και στις σελίδες αυτών), με τα κινητά σας τα tablet σας το Mac και το PC σας.


Microsoft OneNote logo
Μπορείτε να μοιραστείτε τα notebooks σας με άλλους για προβολή ή επεξεργασία κι έτσι να συνεργαστείτε με άτομα από απόσταση. Φυσικά για τη χρήση του OneNote και το συγχρονισμό απαιτείται λογαριασμός Microsoft Live (οποιοδήποτε email και ένα password) που μπορεί ήδη να έχετε(ένα Password Micrsoft για 'ολες της υπηρεσίες της εταιρίας).

Στο OneNote, οι χρήστες μπορούν να εισάγουν πληκτρολογημένο κείμενο μέσω του πληκτρολογίου, να δημιουργούν πίνακες, και να εισάγουν εικόνες. Ωστόσο, σε αντίθεση με έναν επεξεργαστή κειμένου, οι χρήστες μπορούν να γράψουν οπουδήποτε σε παράθυρο του εγγράφου με ένα απλό κλικ εκεί.

Το OneNote, όπως είπα, αποθηκεύει πληροφορίες σε σελίδες που οργανώνονται σε ενότητες μέσα στα notebooks.

Επίσης μπορεί να σύρεις πχ ένα εκονίδιο αρχείου Word από ένα φάκελο του υπολογιστή σου σε ένα από τα notebook σου. Το ίδιο και με οποιοδήποτε άλλο αρχείο. Στην περίπτωση του .doc αρχείου αυτό αν θες αποθηκεύεται ας πούμε σα συνημμένο έγγραφο με ορατό εικονίδιο στη σελίδα ή ενσωματώνετα στη σελίδα.

Ταυτόχρονα με την πληκτρολόγηση σημειώσεων(η γράψιμο χειρόγραφα ανάλογα) υπάρχει η δυνατότητα το κείμενο να είναι οργανωμένο σαν να γράφεις blog post και με συνδέσμους σε τυχόν άλλες σελίδες του notebook ή άλλο notebook. Μπορεί κάποιος χρήστης να ηχογραφήσει σώσει και ακούσει ηχητική σημείωση ή και video.

Ταυτόχρονο μπορεί κάποιος να σχεδιάσει κάτι ελεύθερα ή να φτιάξει κάτι πιο οργανωμένο(πχ διάγραμμα). Ταυτόχρονο στο OneDrive σου λειτουργούν online και τα apps του Office που περιέχουν και το OneNote. Οπότε μπορείς να φτιάξεις ή επεξεργαστεις ένα notebook στον firefox πχ ή στον Internet Explorer. Για Chrome χρειάζεσαι πρόσθετο

Τέλος πάντων αυτά θα τα δείτε και στο βίντεο Youtube για OneNote που βρήκα.

Κάτι τελευταίο και εντυπωσιακό. Η αναζήτηση λέξεων / φράσεων εντός των σημειώσεων σας περιλαμβάνει και της φράσεις που εμφανίζονται στις φωτογραφίες που εισάγατε στο OneNote! Τις αναγνωρίζει αν μπορεί, δεν ξέρω για τα Ελληνικά.