**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Φιλικά για τα κινητά ιστοσελίδες θέλει η Google και τις πριμοδοτεί

Ως και το έτος 2013, σε παγκόσμιο επίπεδο η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στη χρήση internet ήταν 73,4 %. Το μερίδιο του πληθυσμού στην Ελλάδα για τη χρήση κινητών ευζωνικών υπηρεσιών το Φεβρουάριο του 2014 ήταν 44%. Το 2017, τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 90 τοις εκατό των χρηστών του διαδικτύου παγκοσμίως θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε online περιεχόμενο μέσω των smartphone τους.

Επιπλέον, 56 % των χρηστών κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ υποφέρουν από το "σύνδρομο" FOMO. "Fear of Missing Out" -ο φόβος μην τυχόν και χάσουν κάποιο γεγονός ή "μείνουν απ'έξω" . Κι έτσι, είναι συνεχώς συνδεδεμένοι με τα κοινωνικά δίκτυα της αρεσκείας τους. Όπου, ως γνωστόν, μοιράζουμε το περιεχόμενο και τα άρθρα που δημοσιεύουμε μεταξύ άλλων (με μέτρο φυσικά)!


Φιλικό για τα κινητά το blog Sotostips.gr κατά εργαλείο google
Mobile-friendly το blog μας Sotostips.gr κατά εργαλείο Google 
Γίνεται φανερό ότι, στο μυαλό όλων εμάς που παράγουμε και δημοσιεύουμε περιεχόμενο στο ίντερνετ, είτε έχοντας ένα blog ή ιστοσελίδα ή χρησιμοποιώντας online υπηρεσίες ανεβάζουμε video, slideshows, infographics κλπ, το περιεχόμενο αυτό θα πρέπει να το βλέπουν καθαρά και προσαρμοσμένο στη στη συσκευή τους οι χρήστες. Μικρά γραμματάκια, σύνδεσμοι που είναι πολύ κοντά μεταξύ τος, mini κουμπιά κλπ, δυσκολεύουν πάρα πολύ τη χρήση ενός site όταν αυτό το βλέπουν σε έξυπνα κινητά και άλλες φορητές ασύρματες συσκευές όπως tablet.

Τα Blogger blogs έχουν τη δυνατότητα να σερβίρουν φιλικό προς το χρήστη έκδοση του blog, και έγραψα για αυτό, δες. Για παράδειγμα δείτε το πως φαίνεται το mobile friendly Sotostips.gr

Η Google σπεύδει στη βοήθεια των χρηστών ώστε να βρίσκουν φιλικές προς το κινητό σελίδες


Πως φαίνεται ένα άρθρο του sotostips.gr σε smartphone


 Η Google, στα αποτελέσματα αναζήτησης της, θα επισημαίνει με μια ετικέτα (μια φράση) όσα site είναι mobile friendly (φιλικό προς το κινητά site). Αυτή η κίνηση, που αναμένεται "στις επόμενες εβδομάδες" και θα την δούμε και στην Ελλάδα, σκοπό έχει να προϊδεάσει τους χρήστες σχετικά με την απόδοση του site αυτού στο κινητό τους, πριν ακόμα πατήσουν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα της Αναζήτησης Google.

Μια σελίδα είναι υποψήφια για το "mobile-friendly" ετικέτα, εάν πληροί τα ακόλουua κριτήρια usability, όπως ανιχνεύονται από το Googlebot *: 
  1. Η σελίδα αποφεύγει τη χρήση λογισμικού που δεν είναι κοινός τόπος σε κινητές συσκευές, όπως για παράδειγμα το Flash [εδώ εννοεί όχι τα βίντεο Youtube που ενσωματώνουμε, αλλά χρήση Flash στον ίδιο το σχεδιασμό και δομή του ισοτόπου, μια κοινώς άθλια τακτικά έτσι κι αλλιώς (αυτά τα κινούμενα γραφικά που χωρεύουν κλπ). Πχ στα Blogger blog, η δομή του Προτύπου (template)].
  2. Χρησιμοποιεί κείμενο που είναι αναγνώσιμο στην οθόνη του smartphone τους από χρήστες κινητής, χωρίς να απαιτείται από τον χρήστη μεγέθυνση.
  3. Ταιριάζει το περιεχόμενο της σελίδας (αυτό που θα βλέπω στον περιηγητή του κινητού) ως προς την οθόνη του smartphone, έτσι ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται να μετακινήσουν (κυλήσουν με τα δάκτυλα) τη σελίδα οριζόντια ή να ζουμάρουν.
  4. Τοποθετεί τους συνδέσμους σε απόσταση μεταξύ τους, έτσι ώστε ο σωστός μπορεί εύκολα να πατηθεί
 Με λίγα λόγια, απαιτούνται εύχρηστα και προσβάσιμα sites

* Googlebot είναι το λογισμικό "ρομπότ" της Google, που πάει αυτόματα βόλτα στο διαδίκτυο "κάθε μέρα" και ανακαλύπτει νέους ιστοτόπους (χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους προς αυτή τη νέα σελίδα που εμείς βάζουμε σε άλλες ιστοσελίδες ως ειδοποιητήριο-πρόσκληση), ή, επισκέπτεται το blog μας για να δει αν γράψαμε νέο άρθρο ή ενημερώσαμε κάποιο παλιό post μας. Μια ιδέα ωια να δούμε τι ακριβώς βλέπει το Google bot είναι να εγκαταστήσουμε τον περιηγητή κειμένου Lynx Browser. Καλή βοήθεια και για SEO προσφέρει.

Τσεκάρετε τώρα αν το site σας είναι mobile friendly με εργαλείο Google

Η Google διαθέτει ευκολότατο online εργαλείο για τσεκάρισμα του κατά πόσο το blog σας είναι φιλικά για τα κινητά, κι έτσι, υποψήφιο να πάρει το πολυπόθητο πλέον "βραβείο" της επισήμανσης με ετικέτα στα αποτελέσματα Google ως mobile-friendly site.

Το εργαλείο αναλύει το site και δίνει μετά συμβουλές. Το κατά πόσο είναι εφικτές και εφαρμόσιμες, διαφέρει από πλατφόρμα σε πλατφόρμα.
  
Απλά κάντε copy-paste το σύνδεσμο του site σας ή κάποιας σελίδας του στο ανάλογο κουτί και κάντε κλικ με το ποντίκι ή πατήστε το κουμπάκι στη σελίδα. Σε 1-2 δευτερόλεπτα η Google σας εμφανίζρι το "ραπόρτο". αν είστε τυχερο4ί λέει mobile friendly. σας γράφει επίσης τότε: "Γιούπι!! Ακούστε τώρα αυτό το σπουδαίο κομμάτι. You have been Rickrolled".