**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Firefox Hello: κλήσεις, τσατ και βιντεοκλήσεις ενσωματωμένες στον Mozilla

Όπως διαπιστώνουμε όλοι, η τάση στο σύγχρονο και πολύ περισσότερο στον μελλοντικό κόσμο είναι να κάνουμε τα πάντα μέσω περιηγητή. Ήδη τα προγράμματα -όπως το Gmail, Outlook.com, Google Driver, Microsoft Office Online και πολά άλλα web apps- είναι εξαρχής ή σιγά σιγά μετακομίζουν σε απομακρυσμένους υπολογιστές στο διαδίκτυο, το λεγόμενο και cloud. Πρόσφατα ακόμη και το Skype μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα σε περιηγητή χωρίς να χρειάζεται κατέβασμα και εγκατάσταση προγράμματος στο σκληρό, όπως έγραψα (Skype for Web). Ο Firefox λοιπόν, δίνει την απάντηση του με το Firefox Hello και ενσωματώνει πλέον δικό του "messenger" για IM (γραπτό τσατ), βιντεοκλήσεις, συνομιλία και μεταφορά αρχείων σε συνεργασία με το TokBox.


Firefox Hello. Επικοινωνία εγγεγραμμένου χρήστη Mozilla
Firefox Hello εγγεγραμμένου χρήστη
Που είναι το νέο Firefox Hello και τι πλεονεκτήματα προσφέρει

Το FirefoxHello που είναι σε beta φάση, είναι αλήθεια, κρυμμένο μέσα σε ένα ενημερωμένο Firefox beta browser. Beta σημαίνει ότι ναι μεν ακόμα τα λογισμικά αυτά είναι σε δοκιμαστική φάση και μπορούν να παρουσιαστούν ζητήματα στους χρήστες, αλλά είναι γενικά αρκετά έτοιμα προς χρήση.
Που είναι το Firefox Hello για video chat
Το εικονίδιο είναι κρυμμένο στο Customize


Στον Firefox beta, όταν κάνουμε κλικ στο γνωστό εικονίδιο μενού - hamburger με τις 3 γραμμές πάνω δεξιά, υπάρχει στο αναδυόμενο μενού κάτω κάτω ένα + και η λέξη Customize (Προσαρμογή).
Κλικ εκεί, κι έχουμε ένα παράθυρο που περιέχει εικονίδια. Εντοπίζω το κρυμμένο Firefox Hello, μια χαμογελαστή φατσούλα, κάνω αριστερό κλικ πάνω του, έχοντας πατημένο το κουμί του ποντικιού το σέρνω στην εργαλειοθήκη δίπλα στην μπάρα διευθύνσεων στον Mozilla.


Σύρσιμο εικονιδίου firefox hello
Σέρνω το εκονίδιο


 Διαλειτουργικές επικοινωνίες πραγματικού χρόνου για τον Παγκόσμιο ΙστόΣτείλε το σύνδεσμο από Hello Firefox και μίλα
Στείλε το σύνδεσμο και μίλαΤώρα το νέο για τύπου Skype For Web πελάτη αυτό (εννοώ κάνει τη ίδια δουλειά σχεδόν) είναι ότι, αυτό δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη να κάνουμε εγγραφή με το λογαριασμό μας Mozilla -αν έχουμε τέτοιο πχ αν κάνουμε συγχρονισμό Firefox σημαίνει ότι έχουμε λογαριασμό. Δηλαδή με κλικ στο FirefoxHello αντιγράφουμε τη διεύθυνση που είναι μοναδικά δική μας και ΔΕΝ τη δημοσιοποιούμε αλλά τη στέλνουμε σε φίλο που θα συνομιλήσω ΚΑΙ έχει και αυτός περιηγητή που υποστηρίζει την νέα τεχνολογία επικοινωνιών WebRTC. Τέτοιοι είναι -προς το παρόν- οι περιηγητές:
  1. Google Chrome
  2. Opera
  3. Firefox
με τον Internet Explorer να προγραμματίζει σοβαρά την υποστήριξη της τεχνολογίας αυτής που δεν απαιτεί προγράμματα, πρόσθετα και plugins (βλέπε άρθρο IEBlog για WebRTC).

Δηλαδή όπως λέει κι ο υπότιτλος, μιλάμε για Interoperable Real-Time Communications for the Web (WebRTC). Παίρνεις από Firefox beta κάποιον πού έχει Chrome "τηλέφωνο" -οπουδήποτε στον κόσμο- και μιλάτε τζάμπα και βλέπεστε και αλληλοστέλνετε αρχεία και γραπτά μηνύματα (chat).

Μια ευκολία που προσφέρει να την κάνω πιο λιανά με προσωπικό παράδειγμα. ένας φίλος δεν έχει Skype αλλά το "Κυπριακό" Viber. Μια συγγενής είναι φανατική του Whatsapp που αγοράστηκε από το Facebook. Σύμφωνα με το alternativeto -που γράψαμε ότι προσφέρει εναλλακτικό προς το αγαπημένο πρόγραμμα μας προγράμματα- υπάρχουν το 2014 τουλάχιστον 16 top free παρόμοια με Skype προγράμματα. Ύστερα μην ξεχνάμε το πολύ σημαντικό Google Hangouts.

Ταυτόχρονα, αυτή η λύση θα προωθήσει και τη επικοινωνία χρηστών που έχουν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, πχ Linux και Windows.

Πλεονεκτήματά λογαριασμού Mozilla Firefox

Χρήση Firefox hello
Χρήση Firefox Hello
Εκτός από το φοβερό πλεονέκτημα του συγχρονισμού Των passwordsm bookmarks κλπ μεταξύ διαφόρων υπολογιστών σας και tablet / τηλέφωνα με τον Συγχρονισμό Firefox που γράψαμε, ένας όγαριασμός Mozilla προσφέρει τα ακλουθα πλεονεκτήματα σε σχέση με το Hello Firefox:
Ας πούμε ότι αρχίσατε να χρησιμοποιείτε το Firefox Hello για επικοινωνία με τους καλούς φίλους και την οικογένειά σας:
"Ως μια πρόσθετη ευκολία, θα πρέπει να εγγραφείτε για ένα λογαριασμό Firefox ώστε πλέον  με ένα κλικ να πραγματοποιείτε κλήση από τον Firefox. Μετά τη σύνδεση, μπορείτε να ξεκινήσετε ή να λαμβάνετε κλήσεις απευθείας από άλλους χρήστες πο έχετε ως επαφές στο λογαριασμό Firefox, χωρίς πρώτα να χρειάζεται να στείλετε τον σύνδεσμο κλήσης που αναφέραμε πάνω. Μπορείτε να συνδεθείτε στο Λογαριασμό σας Firefox σε κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιείτε, ώστε να μπορείτε να επικοινωνούν μαζί σας στο σπίτι ή στη δουλειά."