**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

5 βασικές συμβουλές για νέους YouTubers [guest post]

Έχετε ανεβάσει ήδη τα πρώτα σας video στο YouTube, τα έχετε μοιραστεί με τους φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα και τώρα περιμένετε εναγωνίως να αυξηθούν τόσο τα views όσο και οι συνδρομητές (subscribers) του καναλιού. Είστε σίγουροι ότι έχετε ακολουθήσει ορισμένους από τους βασικούς «κανόνες» για να αυξήσετε τις πιθανότητες να παρακολουθήσει κάποιος το video σας;


Ο ήχος, η εικόνα, η προεργασία, η διάρκεια και το intro είναι 5 από τις βασικούς λόγους που θα κρατήσουν ή θα απωθήσουν τον θεατή από το video που έχετε ανεβάσει στο YouTube. Φυσικά, δεν αρκούν μόνο αυτοί οι πέντε, βάζουν όμως τις βάσεις για ένα καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα τόσο για εσάς όσο και για τα άτομα που σας παρακολουθούν.


Ήχος


Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για να μη παρακολουθήσει κάποιος το video σας ακόμη και αν η εικόνα είναι τέλεια. Αν ο ήχος της φωνής σας είναι χαμηλός, υπάρχει αρκετός θόρυβος στο παρασκήνιο ή υπάρχουν αρκετές αυξομειώσεις στην ένταση του, είναι ορισμένοι βασικοί λόγοι για να φύγει ο θεατής από το video σας. Φροντίστε ώστε ο ήχος σας να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός. Ακόμη και αν το video δεν είναι στην καλύτερη ποιότητα, ο ήχος είναι αυτός που αποστρέφει κάποιον για να παρακολουθήσει το video σας.

Εικόνα


Αφού έχετε φροντίσει ώστε ο ήχος να είναι όσο το δυνατόν καλύτερος, επόμενο βήμα είναι η εικόνα. Δεν αποτελεί κανόνα ότι ένα Full HD video θα έχει περισσότερα views από κάποιο άλλο μέτριας ποιότητας εικόνας. Προτιμήστε το σημείο που πρέπει να δώσετε προσοχή είναι η εικόνα να μην είναι ‘κουνημένη’. Στερεώστε την camera σας σε ένα σημείο χωρίς να κουνιέται και πατήστε το rec. Αν μετακινήστε καθώς γράφετε το video, φροντίστε να κρατάτε την camera όσο πιο σταθερά μπορείτε. Δεν πατήσαμε το play για να βρεθούμε ξαφνικά σε ‘πλοίο στην τρικυμία’. Μας αναγουλιάζει.

Intros (Εισαγωγές)


Με εξαίρεση εσάς, σε κανέναν δεν αρέσουν τα intros. Σκεφτείτε το λογικά. Κάθε φορά που βάζετε να δείτε μια ταινία, βλέπετε το ίδιο intro κάθε φορά; Όσο καλό και να είναι ένα intro, θα μας αρέσει την πρώτη φορά, άντε και τη δεύτερη. Μετά το έχουμε ήδη βαρεθεί. Φροντίστε ώστε το intro σας να είναι λιγότερο από 7-8 δευτερόλεπτα και να περιέχει το όνομα του καναλιού ή το περιεχόμενο που πρόκειται να δούμε. Δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Intros μεγαλύτερα των 10 δευτερολέπτων είναι απλά απαράδεκτα. 

Διάρκεια video


«Ο χρόνος είναι χρήμα» ισχύει και στο YouTube. Κάθε video που ανεβάζετε ανταγωνίζεται με εκατομμύρια άλλα video που ανεβαίνουν συνεχώς στο YouTube. Ο χρόνος όλων μας είναι περιορισμένος και γι’ αυτό φροντίστε ώστε να τον αξιοποιήσετε προς όφελος όλων. Το YouTube σας προσφέρει στατιστικά της διάρκειας θέασης των video σας, αξιοποιήστε τα για να βγάλετε τα κατάλληλα συμπεράσματα. Μία τυπική επεξεργασία του video (editing) για να αφαιρέσετε τα κομμάτια που δε προσφέρουν τίποτα στον θεατή κρίνεται απαραίτητη. Να θυμάστε: Μη σπαταλάτε άσκοπα τον χρόνο μας.

Προεργασία


Πριν ξεκινήσετε να γράψετε το video κάντε μία προεργασία για το θέμα και το στόχο που θέλετε να πετύχετε με το video. Η τεχνική του «ανοίγω την camera και γράφω» συνηθίζεται συνήθως σε vlogs και video ανάλαφρου περιεχομένου χωρίς κάποιο κεντρικό θέμα και σε αυτή την περίπτωση είναι ανεκτό, ως ένα σημείο. Όλα τα άλλα video θα πρέπει να έχουν μία δομή. Διαφορετικά, πλατειάζετε, δείχνετε ότι δε κατέχετε το αντικείμενο που πραγματεύεστε και γενικότερα αποστρέφετε τον θεατή να συνεχίσει να σε παρακολουθεί.

Αρκούν αυτά μόνο για να πετύχετε αμέτρητα views στο YouTube;


Φυσικά και όχι.

Εφαρμόζοντας τους παραπάνω «κανόνες» έχετε μια καλή βάση για να αφιερώσει κάποιος που δε σας γνωρίζει λίγα παραπάνω δευτερόλεπτα στην προβολή του video σας πριν πάει στο επόμενο. Το αν θα κρατήσετε τον θεατή ή όχι για να γίνει συνδρομητής στο κανάλι σας είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά κυρίως το περιεχόμενο σας.


Αυτό ήταν ένα guest post του Δημήτρη Τόνια (@dtonias) που είναι ο δημιουργός του Techster.gr και Winuser.gr. Στο Techster.gr θα βρείτε πρακτικές και αναλυτικές οδηγίες (tutorials) για Windows, Office, Software, Browsers και ότι άλλο χρειάζεστε για να γίνει ακόμη πιο εύκολη η καθημερινότητα σας. Στο Winuser.gr απαντάμε στις δικές σας ερωτήσεις και αντιμετωπίζουμε μαζί τα προβλήματα του υπολογιστή σας.