Νέος SMPlayer: Παίζει καλά Youtube, DailyMotion, υποστήριξη κεφαλαίων mkv, διπλοί υπότιτλοι

Ο γνωστός μας SMPlayer για Windows και Linux βασιζόταν -αλλά ήταν ασύγκριτα πιο φιλικός για το χρήστη- στο βαρύ πυροβολικό mplayer ο οποίος όμως δεν έχει καλό GUI. Μάλιστα εφόσον ο τελευταίος είναι open source βγήκαν στη πιάτσα και άλλες "διακλαδόσεις" (forks), media players όπως το mplayer2 και τελικά το mpv που και θα μας απασχολήσει εμμέσως σήμερα. Όταν πάτε λοιπόν πλέον να εγκαταστήσετε στα Windows τον SMPlayer θα σας δίνεται η δυνατότητα κατά την εγκατάσταση να επιλέξετε αν θα υποστηρίζει το σύγχρονο και με πολλές δυνατότητες mpv ή τον παλιό γνωστό mplayer ως "καρδιά" του SMPlayer. Θα το δείτε και στο επίσημο βίντεο τους παρακάτω.

SMPlayer media playerΓια να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα λίγο. Ο SMPlayer είναι ένα cross-platform front-end γραφικών για πχ τον mplayer ή τον νεώτερο mplayer2 και πρόσφατα του "υπέρτατου" mpv που το αναπτύσουν και βελτιώνουν κατά τη γνώμη τους διαφορετικοί προγραμματιστές βασιζόμενοι στον mplayer είπαμε. Δηλαδή ντύνει την καρδιά με κοντρόλς(play, stop, menus Κλπ γραφικά και ευκολίες) , το κάνει ας πούμε ένα ολοκληρωμένο και φιλικό media player και για το μέσο χρήστη.


Μερικά πλεονεκτήματα του mpv και του νέου SMPlayer

  • Δυνατότητα να παίζει δύο υπότιτλους ταυτόχρονα
  • Αναπαραγωγή βίντεο από ιστοσελίδες όπως το YouTube, DailyMotion, Vimeo, Vevo και πολλά άλλα
  • Υποστήριξη για MKV με διατεταγμένα κεφάλαια (σαν DVD)
  • Ακριβής αναζήτηση (του βίντεο)
  • Εγγενής υποστήριξη για VAAPI και VDA. Βελτιωμένο VDPAU
  • Καλύτερη υποστήριξη για τη λήψη screenshots (στιγμιότυπα οθόνης)
  • (Windows) Βελτιωμένη υποστήριξη για ονόματα αρχείων σε Unicode
Ταυτόχρονα ξέρετε από παλιότερο άρθρο μου για SMPlayer ότι παίζει σχεδόν τα πάντα, πολλά είδη αρχείων βίντεο, μπορεί και κατεβάζει υπότιτλους αυτόματα κλπ.


Απεγκατάσταση SMPlayer από προσθαφαίρεση προγραμμάτων
Απεγκατάσταση SMPlayer από προσθαφαίρεση
Η εγκατάσταση του SMPlayer με επιλογή mpv


Το SMPlayer με την δυνατότητα να επιλέξετε ώστε να υποστηρίζει mpv το κατεβάζεται από εδώ.  Προσοχή. Όσοι έχουν Windows 32 bit διαλέγουν τον installer των 32 bit, το γρά;φει. Όσοι έχουν windows 64-bit Κατεβάζουν το αντίστοιχο για 64 μπιτ. Όσοι έχουν λίνουξ που βασίζεται σε debian/ubuntu προσθέτουν το PPA.

SMPlayer με mpv
SMPlayer Με επιλογή mpv (κλικ στο + σε Multumedia engine)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΟΥ αν έχετε πρόβλημα με mpv - δεν παίζει To SMPlayer:

1. Σε 64 Bit Windows δεν καταφέρνω να το λειτουργήσω με τοπερίφημο mpv. οπότε ξανατρέχω τον εγκαταστάτη (installer) Που κατέβασα , επιλογή αλλαγή ρυθμίσεων εγκατάστασης και επιλογή Mplayer Κι όχι mpv
2. Το Youtube browser δεν είναι προεγκατεστημένο. αν πας από μενού να το ανοίξεις σου δίνει λινκ του smtube, Που είναι και το όνομα του. Εγκατάσταση και οκ.


Για windows η μόνη κίνηση είναι κατέβασμα, διπλό κλικ, επιλογή κουτιού mpv όπως2 δείχνει το βίντεο.

Καλό θα είναι, αν είχατε ήδη εγκατεστημένο SMPlayer στα Windows Με την προσθαφαίρεση προγραμμάτων να το απεγκαταστήσετε πρώτα.

Για να αναπαράγετε ένα βίντεο από το YouTube, απλά επιλέξτε το  Youtube Browser από το μενού Επιλογές. Μπορείτε να αναζητήσετε ένα βίντεο πληκτρολογώντας έναν όρο στο πεδίο αναζήτησης στο κάτω μέρος του παραθύρου. Για να αναπαράγετε ένα βίντεο, απλά κάντε διπλό κλικ σε αυτό.

Προειδοποίηση: Το Avast antivirus κατά τη διαδικασία εγκατάστασης, πάντως στη δικιά μου περίπτωση, και όταν ο installer κατέβαζε τον mpv στην όλη αυτόματη διαδικασία, διαμαρτυρήθηκε για μόλυνση. Πήρα το ρίσκο να απενεργοποιήσω για 10 λεπτά τις ασπίδες Avast και καλά έκανα. Δεν μπορώ να εγγυηθώ 100% αν ήταν ψεύτικο αλαρμ του Avast αλλά φαίνεται ότι ήταν false alarm.

Στην περίπτωση όπου "τα βίντεο VEVO (στο youtube) αποτυγχάνουν να αναπαραχτούν στον SMPlayer", επιλέξτε την επιλογή Update Youtube Code από το μενού Βοήθεια, και δοκιμάστε ξανά.

Πως παίζουν τα video από DailyMotion, Vimeo κλπ σε SMPlayer

Για να παίξουμε βίντεο από παρόμοια με youtube sites αφού εγκαταστίσαται με τη παραπάνω μέθοδο το SMPlayer, κατεβάζουμε το youtube-dl όπως λένε σε Blog post οι του SMPlayer και έχουν σύνδεσμο του. Αυτό, από μόνο του, κατεβάζει στον υπολογιστή βίντεο από Youtube και μερικά άλλα video site αλλά δεν έχει GUI (γραφικό περιβάλλον). Θα πρέπει στη σελίδα που σας λέει να κάνετε κλικ εκεί που λέει Windows executable αν έχετε windows. Δυστυχώς είναι μόνο για ας πούμε πιο προχωρημένους μια που το αρχείο αυτό πρέπει να μπει στο PATH των Windows πχ στο φάκελο system32. Μετά; απλά στο SMPlayer 

Από μενού Άνοιγμα > URL, επικόλληση διεύθυνσης βίντεο. Χρειάζεται επίσης να ενεργοποιήσετε την επιλογή "Αναπαραγωγή βίντεο από ιστότοπους streaming" από μενού SMPlayer Προτιμήσεις -> Δίκτυο.

Όπως είπαμε για αρχεία βίντεο στον υπολογιστή ή για βίντεο από Youtube αυτά δε χρειάζονται.