**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Windows 10: Πως ορίζω ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης

Το να κάνεις τον αγαπημένο περιηγητή σου προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης δεν ήταν ποτέ δύσκολο. Το θέμα είναι ότι με την αναβάθμιση σε Windows 10, λέγεται ότι η Microsoft κάνει μια από τις παλιές "εξυπνάδες" της πάλι και ορίζει ως προεπιλεγμένο browser τον Edge, τον νέο σύγχρονο περιηγητή της Microsoft, άσχετα ποιον περιηγητή είχατε ως default browser στα Windows 7 σας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τουλάχιστον στη περίπτωση του Mozilla Firefox, ενώ όταν τον πρωτο-ανοίξετε στα Windows 10 βγάζει το παράθυρο διαλόγου "ο Firefox δεν είναι ο προεπιλεγμένος περιηγητής. Θέλετε να τον κάνετε;" μεν, αν πατήσεις ΟΚ μπορεί μερική να μπερδευτούν, έχει κι δυο-τρια άλλα βήματα να κάνετε.

Περί Windows 10


Windows 10, μετά την αναβάθμιση ο Edge προεπιλεγμένος περιηγητής
Windows 10, μετά την αναβάθμιση ο Edge προεπιλεγμένος browser


Στα Windows 7 σας εδώ και καιρό θα έχετε ένα άσπρο εικονίδιο με σταυρό δίπλα στο ρολόι (σήμα Windows), δηλαδή στην περοχή ειδοποιήσεων (system tray). Πολλοί θα έχετε "κρατήσει θέση με αυτό" -αν ο υπολογιστής σας κρίθηκε αυτόματα ότι μπορεί να δεχτεί την αναβάθμιση σε Windows 10- και όταν είναι έτοιμο και κατεβάσει την αναβάθμιση σε Windows 10, θα σας ενημερώσει. Άλλοι πάλι είσται ΟΚ με τα Windows 7 διότι (δες σύνδεσμο σε παλιότερο άρθρο μου για ενημερωτικό δελτίο του κύκλου ζωής εκδόσεων Windows (Windows lifecycle fact sheet):

  • Windows 7 Service Pack 1, τέλος της βασικής υποστήριξης (mainstream support): 13 Ιανουαρίου 2015
  • Λήξη της εκτεταμένης υποστήριξης (extended support): 14 Ιαν του 2020Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της βασικής και της εκτεταμένης υποστήριξης;

  1. Βασική υποστήριξηΗ Microsoft θα παρέχει βασική υποστήριξη για τουλάχιστον 5 χρόνια από την ημερομηνία γενικής διαθεσιμότητας ενός προϊόντος ή για 2 χρόνια μετά την κυκλοφορία του προϊόντος που θα το διαδεχτεί, ανάλογα με το ποια είναι μεταγενέστερη. Για παράδειγμα, αν αγοράσετε μια νέα έκδοση των Windows και πέντε χρόνια αργότερα κυκλοφορήσει μια άλλη έκδοση, θα έχετε άλλα δύο χρόνια υποστήριξης για την προηγούμενη έκδοση.
  2. Εκτεταμένη υποστήριξη—Η Microsoft θα παρέχει εκτεταμένη υποστήριξη είτε για τουλάχιστον 5 χρόνια από την ημερομηνία γενικής διαθεσιμότητας ενός προϊόντος είτε για 2 χρόνια μετά την κυκλοφορία του δεύτερου στη σειρά προϊόντος που θα το διαδεχτεί (δύο εκδόσεις μετά), ανάλογα με το ποια είναι μεταγενέστερη.  

Περί δωρεάν αναβάθμισης από Windows 7 σε Windows 10 και γνησιότητα

 Δωρεάν αναβάθμιση από Windows 7, 8.1 σε Windows 10 (1 χρόνο διορία μόνο)

Ενώ στην αρχή, θεωρήθηκε λανθασμένα από μεγάλη μερίδα ανθρώπων -κι από το μπλογκ αυτό- ότι οι δηλώσεις τότε της Microsoft ισοδυναμούσαν ότι και πειρατικά Windows δε θα είχαν πρόβλημα με τη δωρεάν αναβάθμιση, υπάλληλος της microsoft στην Kίνα όπου σχεδόν όλοι ακούγεται ότι χρησιμοποιούν μη γνήσια Windows, έχει κάνει την εξής δήλωση:

"Με τα Windows 10, αν και οι μη γνήσιοι υπολογιστές μπορεί να είναι σε θέση να αναβαθμιστούν σε Windows 10, η αναβάθμιση δεν θα αλλάξει την κατάσταση γνησιότητας της άδειας.

Τα μη γνήσια Windows δεν διακινούνται από τη Microsoft. Δεν έχουν την κατάλληλη άδεια, ή υποστήριξη από τη Microsoft ή από έναν αξιόπιστο συνεργάτη. Εάν μια συσκευή θεωρήθηκε μη γνήσια ή με περίεργη άδεια πριν από την αναβάθμιση, η συσκευή θα συνεχίσει να θεωρείται μη γνήσια ή με περίεργη άδεια μετά την αναβάθμιση."
Ταυτόχρονα, η χρήση των Windows 10 απαιτεί, από ότι ξέρω διότι τα δοκιμάζω σε VMWare, Microsoft Live Username/Password (Outlook κλπ), για να κατεβάζει ή αγοράζεις Windows 10 apps (εφαρμογές) από το online κατάστημα τους παρόμοια με Android.

Πως ορίζω ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης τον Mozilla Firefox

 

Ο Firefox δεν είναι ο προεπιλεγμένος περιηγητής στα Windows 10
Ο Firefox δεν είναι ο προεπιλεγμένος περιηγητής στα Windows 10

Windows 10, από Microsoft Edge σε Mozilla Firefox
Από Microsoft Edge σε Mozilla FirefoxΌπως δείχνει και το παραπάνω βίντεο της Mozilla, ξεκινάμε τον περιηγητή Firefox στα Windows 10 μας. Πετάγεται το παράθυρο, όπως στα "7", για το ότι ο Firefox δεν είναι ο κύριος περιηγητής. Λέτε "Καντο". Τι έχει συμβεί; Η Microsoft όταν σε αναβαθμίσει, αλλάζει κατά βούληση όλα τα προεπιλεγμένα προγράμματα. Πχ αν είχες το VLC για βίντεο, τώρα πρέπει να το ξαναορίσεις (πιθανά). Το ίδιο και με τον προεπιλεγμένο browser. Αυτοί προκρίνουν τον Edge, τον νέο περιηγητή τους.


Επιλογή Firefox ως default browser σε Windows 10
Επιλογή Firefox ως default browser σε Windows 10Όταν πούμε Οκ, δεν τον κάνει αυτόματα τον Firefox προεπιλεγμένο. Βγάζει το παράθυρο Συστήματος όπου στην ενότητα περιηγητής κλικ στο "Edge". Επιλογή Firefox και τελειώσατε.