**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Μεταφορά αρχείων ή αντιγραφή σε κάρτα μνήμης SD σε Android 5.1.1 (όχι ως root)

Αφού χάλασε και δε φτιαχνόταν η μέτρια ως κακή tablet μου Lenovo Idea Tab 1000l Με android 4.2 αν δεν κάνω λάθος, με την εγγύηση και δίνοντας κάτι παραπάνω αντικαταστάθηκε με estar tablet 10.1'' με Android Lollypop 5.0. Τέλος πάντων επειδή υπήρχε δυνατότητα αναβάθμισης OTA (Over The Air) αναβάθμισα σε 5.1.1. Όταν όμως πρόσθεσα εξωτερική κάρτα μνήμης SD 16 GB ήρθε η έκπληξη. Πήγα, με τον εγκατεστημένο από estar Διαχειριστή Αρχείων "ES File Explorer File Manager" στο directory (φάκελο) extsd της κάρτας μνήμης SD όπου υπάρχει ο φάκελος Android κι ο φάκελος LOST.DIR. Η δυσάρεστη έκπληξη: αντιλήφθηκα ότι φαινομενικά
  • δεν επιτρέπεται η δημιουργία φακέλου στην εξωτερική κάρτα μνήμης SD
  • δεν επιτρέπεται η δημιουργία αρχείου στην κάρτα μνήμης SD
  • δεν επιτρέπεται η μεταφορά αρχείων στην εξωτερική κάρτα μνήμης SD από την εσωτερική μονάδα αποθήκευσης της ταμπλέτας
  • δεν επιτρέπεται η αντιγραφή αρχείων στην εξωτερική κάρτα μνήμης SD από την εσωτερική μονάδα αποθήκευσης της tablet με Android Lollypop
 
8GB SD Card πως γράφω σε εξωτερική κάρτα μνήμης σε Android
 Πως γράφω σε εξωτερική κάρτα μνήμης σε Android
Προφανώς, το ζήτημα και πρόβλημα που είχα μπροστά μου εξωφρενικό: "Τι τι θέλω την SD card αν δεν μπορώ να τη χρησιμοποιήσω ως έστω ως αποθηκευτικό χώρο για media / έγγραφα σε Android tablet ή smartphone αν κάθε τόσο θα πρέπει να συνδέω την κάρτα μνήμης ή τη τάμπλετ στον υπολογιστή κι εκεί να δημιουργώ φακέλους και αντιγράφω ή μεταφέρω αρχεία". Μπελάς.

Τέλος πάντων, δοκίμασα και το Airdroid το πράγματι σπουδαίο που έχω γράψει, ούτε αυτό είχε δικαίωμα εγγραφής. βγαίνει μεν μήνυμα ότι "ορίστε την διεύθυνση /storage/extsd αλλά μετά τζίφος. Δοκίμασα τον OTG Disk Explorer "File manager", ή και το ZArchiver που μπορεί να κάνει κάπως και τη δουλειά διαχείρισης αρχείων αλλά τίποτα.
Astro file Manager η λύση για άνετη αντιγραφή αρχείων σε SD card (Android)
Astro File Manager
Μετά από περιπλάνηση στα Forum στο web, όπου ο πολύς ο κόσμος φαινόταν να μην ξέρει τι του γίνεται, έβγαλα μια άκρη με τη βοήθεια ενός βίντεο, ενός σχολίου και από εκεί και πέρα μιας απόφασης για δοκιμή από μένα μιας μεθόδου για να διαπιστώσω το ότι άλλαξε πλέον ίσως και από Android KitKat η αδειοδότηση για εγγραφή σε εξωτερική κάρτα μνήμης σε android tablet Και κινητά από τη google όπως θα εξηγήσω εν συντομία.
Το παρακάτω βίντεο μου έδωσε την ιδέα αν και δεν απαιτήθηκε τόσο "περίπλοκη" διαδικασία στη περίπτωση μου όπως θα διαβάσετε παρακάτω, είναι χρήσιμη αρχή για να δούμε που το πάει η Google.
Όχι, δεν έχει χαλάσει η κάρτα SD σας ούτε απαραίτητα -όσοι από εμάς θα τολμούσαμε και ίσως άδικα, και χάνοντας την εγγύηση- χρειάζεται να κάνετε root (rooting) τη συσκευή Android για να λύσετε το θέμα άδειας εγγραφής σε SD card.

Το συμπέρασμα μου είναι ότι, εφόσον το λειτουργικό Android έχει τροποποιημένο πυρήνα linux, αν και μόνο μια εφαρμογή ή ένας File Manager έχει δικαίωμα να ζητήσει άδει εγγραφής από εμάς, σωστά προγραμματισμένη και ενημερωμένη εφαρμογή, τότε και μόνον τότε πραγματοποιείται η εγγραφή, δηλαδή αντιγραφή, μεταφορά, δημιουργία φακέλου ή αρχείου ή ακόμη και σβήσιμο. αλλιώς είναι σαν Read only η SD Card για τις άλλες εφαρμογές.

Η λύση που πέτυχε σε εμένα, με την έννοια μόνο ότι κατάφερα χωρίς τη μεσολάβηση υπολογιστή σε Android 5.1.1 Να δημιουργήσω φάκελο δίπλα στους προαναφερόμενους φακέλους Android κι LOST.DIR στο extsd. Αυτό έγινε, μετά την αναβάθμιση από Android 5 σε 5.1.1 και αφού διαπίστωσα το πρόβλημα, με τη βοήθεια των πηγών που προανέφερα αποφάσισα κι εγκατέστησα τον ASTRO File Manager with Cloud. Διαχειριστής αρχείων, έχει και διαφημίσεις αλλά free.

Τώρα, απεγκατέστησα αφού σταμάτησα (Force stop, delete cache Κλπ - δε ξέρω αν χρειαζόταν η τελευταία διαδικασία). Θέλω να καταλήξω ότι, αν ξανά εγκαθιστούσα τον πολύ γνωστό ES File Manager ίσως πλέον όταν μου ζήταγε άδεια για να γράψει στην εξωτερική κάρτα μνήμης SD να τα καταφέρνει. Βαριέμαι τώρα να το δοκιμάσω.Ένα θέμα που προκύπτει, και θέλω όσοι μπορούν και γουστάρουν να το διευκρινίσουν στα σχόλια, τι θα γίνει με τα data των ήδη εγκατεστημένων εφαρμογών πριν την ενημέρωση android και μετά. διότι στο directory /storage/extsd/Android/data  μου υπάρχουν μέσα αυτά τα com.google.android.youtube ή com.amazon.kindle τα data ή files των οποίων είναι κενά. επίσης δε βλέπω τρόπο μεταφοράς μιας εφαρμογής από το internal storage σε SD στο tablet e-star ενώ θυμάμαι στο Lenovo υπήρχε τρόπος.