**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Windows 10: Πως κάνω απεγκατάσταση προγραμμάτων και apps

Καταρχήν, να πω ότι έκανα την αναβάθμιση από Windows 7 σε Windows 10 με το χέρι διότι αργούσε η αυτόματη αναβάθμιση με το Get Windows 10 app(αυτό το εικονίδιο δίπλα στο ρολόι αν κρατήσατε θέση). Αυτά σε άλλο άρθρο θα τα δούμε. Θα υπάρξουν μετά την δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 10, επειδή δε μιλάμε για clean install, προβλήματα με μερικά προγράμματα που λειτουργούσαν καλά στα Windows 7. Ειδικά αν αυτά ήταν στον φάκελο Startup, δηλαδή ξεκινούσαν αυτόματα με το boot των Windows 7. Πχ το Comodo Firewall(τείχος ασφαλείας) δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα. Το Avast Free Antivirus 2015λειτύργησε μεν και σε Windows 10, δεν είχε όμως εικονίδιο στην περιοχή ειδοποιήσεων (system tray).

Με λίγα λόγια θα χρειαστείτε άμεσα ή εν καιρώ να απεγκαταστήσετε προγράμματα και Windows apps που προμηθευτήκατε από το Windows Store (κατάστημα Windows). Αυτή η διαδικασία στο νέο χρήστη που αναβάθμισε από Windows 7 κατευθείαν, χωρίς να έχει εμπειρία Windows 8 ή 8.1 (Windows 9 δεν υπήρξε), μπορεί να μην είναι τόσο φανερή.Ρυθμίσεις Windows 10 για απεγκατάσταση Desktop apps, Windows apps
Windows 10 Settings (Ρυθμίσεις) για απεγκατάσταση Desktop apps, Windows appsΑπεγκατάσταση σε Windows 10
Πως να απεγκαταστήσω προγράμματα σε Windows 10


Καταρχήν, υπάρχει ακόμη το Control Panel (Πίνακας Ελέγχου Windows. Είναι κάπως καταχωνιασμένο σε δεύτερη νοίρα αλλά χρήσιμο. Θα το δούμε. Πρώτα να δούμε ποιες είναι οι διαφορές παραδοσιακών προγραμμάτων Windows και εφαρμογών windows σε PC.

"Windows Desktop Apps" vs. "Windows Apps"

Windows Desktop Apps ή applications είναι τα παραδοσιακά προγράμματα Windows που ξέραμε από τα Windows 7, XP κλπ. Αν ενδιαφέρεστε, "τρέχει στην παραδοσιακή επιφάνεια εργασίας των υπολογιστών μόνο και χρησιμοποιεί είτε το Win32 / COM API ή το Microsoft .NET Framework API για την επικοινωνία με το σύστημα". συνεχίζει να υποστηρίζει και τέτοια το Windows 10.

Τα Windows Apps τα προμηθευόμαστε κατά κύριο λόγο από το Windows Store, free ή με λεφτά. Υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών Windows 10 εκός Καταστήματος Windows αν πειράξουμε τις ρυθμίσεις, πράγμα που μπορεί να ανφέρω σε άλλο άρθρο ή βίντεο στο κανάλι μου στο Youtube. Αυτά τρέχουν σε πολλές πλατφόρμες Windows 10, όπως Windows PC / Laptop, Windows tablet, Windows Phone, Xbox κλπ. Για αυτό μερικοί ακόμη τα λένε Universal Apps ("Καθολικές Εφαρμογές"). Στην αρχή λεγόντουσαν Metro apps, κι είναι αυτά που εμφανίζοντα με διαφορετικό παράθυρο και κοντρόλς και μπορεί να καρφιτσωθούν στο Start Menu που επανήλθε ως tiles (πλακίδια) ή live tiles (πχ να σας έρχεται ειδοποίηση για τα mail σας, να σας δείχνει τίτλους ειδήσεων, ειδοποιήσεις Facebook Κλπ, ανάλογα την εφαρμογή.

Απεγκατάσταση εφαρμογών και προγραμμάτων Windows 10

1) Μέσω Start Menu

Πηγαίνετε στο κανονικό Start Menu κάτω αριστερά, κλικ, κλικ στο "All apps" (Όλες οι εφαρμογές), κλικ σε ένα γράμμα, διότι είναι τα προγράμματα και apps ομαδοποιημένα ανά γράμμα, εμφανίζονται σε πινακάκι γρήγορα όλα τα γράμματα, αν θες να απεγκαταστήσεις το VLC Player κλικ στο "V", δεξί κλικ εκεί που γράφει VLC και κλικ (επιλογή) uninstall (απεγκατάσταση). Τώρα, ή θα απεγκαταστήσει απευθείας ή θα σας πετάξει στο Control Panel στην απεγκατάσταση προγραμμάτων.

2) Απεγκατάσταση μέσω "Settings" (ρυθμίσεις των Windows 10)

Πάτε στο Start Menu, κλικ, κλικ Settings. Πατήστε "System Display, notifications, apps, power" (το πρώτο εικονίδιο που έχει τη λέξη εφαρμογές), κλικ "Apps & Features" (τρίτη επιλογή, περιέχει τη λέξη εφαρμογές), περιμένετε κανά δευτερόλεπτο να φορτώσει εφαρμογές, προγράμματα, αριστερό κλικ στο πρόγραμμα που θέλετε να απεγκαταστήσετε και θα βγεί κουμπάκι "απεγκατάσταση". Πατήστε το. Δες τις 2 πρώτες φωτογραφίες και τις 2 επόμενες.

 

Απεγκατάσταση Windows apps, desktop apps: Apps and features - Windows 10
Apps and features - Windows 10

 

Το κουμπί απεγκατάστασης προγράμματος σε Windows 10 Σύστημα
Το κουμπί απεγκατάστασης προγράμματος σε Windows 10 Σύστημα

 

 

3) Απεγκατάσταση μέσω Control Panel


Που είναι ο πίνακας ελέγχου σε Windows 10
Που είναι ο πίνακας ελέγχου σε Windows 10


Στη γραμμή εργασιών των Windows 10, εφόσον στην Ελλάδα δεν έχουμε Cortana, υπάρχη ένα εικονίδιο σαν φακός δίπλα στο Start Menu. αυτό είναι η Αναζήτηση. Βρίσκει προγράμματα, windows apps, Windows Desktop Apps, φακέλους σας, αρχεία και μπορει να ρυθμιστεί ώστε να παρουσιάζει και αποτελέσματα από το ίντερνετ με τον προεπιλεγμένο περιηγητή σας στα windows 10. Πληκτρολογήστε control panel. Το βλέπετε πρώτο, ως Desktop app. Παραδοσιακό που είπαμε. Κλικ.


Απεγκατάσταση μέσω Control panel σε Windows 10
Απεγκατάσταση μέσω Control panel σε Windows 10

Στην ενότητα προγράμματα κλικ Απεγκαταστείστε ένα πρόγραμμα. Βρισκόμαστε στο γνωστό Πίνακα Ελέγχου που ξέραμε:

Control Panel\Programs\Programs and Features

Δεξί κλικ στο πρόγραμμα που θα απεγκαταστήσετε. Μπορεί να υπάρχουν 1, 2 κλπ επιλογές
  • Uninstall (απεγκατάσταση)
  • Repair ("επισκευή)
  • change
  • ....
Κλικ στην απεγκατάσταση.

Βέβαια υπάρχουν και λύσεις τρίτων για απεγκατάσταση, όπως το Revo Uninstaller, τουλάχιστον για πολλά desktop apps Σε Windows.