**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Προγραμματισμός υπολογιστών με τη γλώσσα Small Basic

Η Small Basic είναι μια γλώσσα προγραμματισμού υπολογιστών που έχει σχεδιαστεί από τη Microsoft για να κάνει τον προγραμματισμό εξαιρετικά εύκολο, προσιτό και διασκεδαστικό για τους αρχάριους. Αν θέλετε να μάθετε προγραμματισμό, ξεκινήστε αρκετά εύκολα να μαθαίνετε με τη Small Basic ως πρώτο βήμα.Όπως θα δούμε, ένα επιπλέον θετικό στοιχείο είναι ότι το περιβάλλον εργασίας (IDE) της Microsoft Small Basic κι ο compiler της (2 λόγια για αυτό αργότερα)  εγκαθίσταται δωρεάν. Επιπλέον παίρνετε ένα αρχείο pdf 69 σελίδων που χωρίς πολλά πολλά, αλλά με απλά βήματα, σας μαθαίνει αμέσως κιόλας να γράψετε προγράμματα και να δοκιμάσετε τη λειτουργία τους.Ταυτόχρονα, η Microsoft έχει αφιερωμένο ειδικό site για τη Small Basic, με προγράμματα όπως το Tetris ή το με πλούσια γραφικά που δεν θα περίμενε κανείς παιχνίδι (πρόγραμμα) Soko Ban, που δείχνουν ότι μπορείς να κάνεις αρκετά με τη γλώσσα αυτή αν τη μάθεις κι εξασκηθείς κι έχεις και το μεράκι και τη φαντασία. Επίσης παρέχει για διάβασμα online και κεφάλαια από εκτεταμένο βιβλίο (μαθήματα SmallBasic) πολύ χρήσιμο με παραδείγματα προγραμμάτων επίσης.Εννοείται ότι θα χρειαστείτε ας πούμε ένα επίπεδο γνώσης Αγγλικών περίπου Lower κι πάνω και δε θα δυσκολευτείτε με την ύλη.Αν και φιλοξενείται σε μια ιστοσελίδα "για παιδιά ", Η Small Basic είναι σαφέστατα κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Από που κατεβάζω τη Microsoft Small Basic

Για να γράψετε και να εκτελέσετε προγράμματα χρησιμοποιώντας τη Small Basic, θα πρέπει να έχετε το πρόγραμμα Small Basic (κουμπί download πάνω δεξιά). Αυτό είναι ένα δωρεάν προϊόν που μπορείτε να κατεβάσετε από το Internet στο σύνδεσμο που έδωσα. Εγκαταστήστε το στα Windows σας κανονικά. Μετά, θα το βρείτε στο μενού Έναρξη στην ενότητα Προγράμματα. Εκεί θα είναι κι το pdf tutorial των 69 σελίδων που ανέφερα αν και υπάρχει κι online για κατέβασμα.

Εάν χρησιμοποιείτε Windows XP ή παλαιότερα λειτουργικά συστήματα Windows, κάντε λήψη SmallBasic 1.0 (κλικ σε "download > related resources > Small Basic 1.0". Αλλιώς, κατεβάστε την τελευταία έκδοση Small Basic version 1.2, που κυκλοφόρησε στις 1 Οκτωβρίου του 2015.

Αν δεν ξεκινά η Small Basic

Αν, μετά την εγκατάσταση η Small Basic δε ξεκινά ίσως φταίει ότι δεν έχετε την .NET  Framework 3.5 SP1 εγκατεστημένη δωρεάν από τη Microsoft. Δεν πειράζει να έχουμε κι νεότερες εκδόσεις του .NET εγκαταστημένες, αλλά πρέπει επίσης να έχετε το .NET Framework 3.5.1 εγκατεστημένο εφόσον την ώρα που γραφόταν το άρθρο η MS SmallBasic βασίζεται στη συγκεκριμένη NET. Εγκαταστήστε αν υπάρχει ανάγκη.

Γράφοντας  τα πρώτα μας προγράμματα

Η μάθηση μέσω παραδειγμάτων (hands on approach) αντιγράφοντας το πρόγραμμα Small Βasic που μας δίνεται κάθε φορά σαν παράδειγμα (μια σειρά από εντολές που πληκτρολογώ ή copy/paste), προσπαθώντας να καταλάβω τι κάνουν αυτές οι εντολές και τελικά τρέχοντας το πρόγραμμα και διαβάζοντας το pdf tutorial και τα κεφάλαια του online βιβλίου αν θέλετε, με επανάληψη, θα πετύχετε να μάθετε τη γλώσσα και τις βασικές αρχές προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.Αφού ξεκινήσω το πρόγραμμα θα δούμε ότι το παράθυρο του περιβάλλοντος εργασίας μας αποτελείται από 3+1 μέρη:
  1. Ο Επεξεργαστής, που σημειώνεται με [1] είναι εκεί όπου θα γράψουμε τα Small Basic προγράμματα μας. Όταν ανοίγετε ένα παράδειγμα προγράμματος που σας δίνεται ή ένα αποθηκευμένο πρόγραμμα που γράψατε νωρίτερα, θα εμφανιστεί σε αυτό τον επεξεργαστή κειμένου. Μπορείτε έπειτα να το τροποποιήσετε και να αποθηκεύσετε, αν θέλετε για μελλοντική χρήση.
  2. Η γραμμή εργαλείων, που σημειώνεται με [2] χρησιμοποιείται για να δίνει εντολές.
  3. Η επιφάνεια, που προσδιορίζονται από [3], είναι ο τόπος όπου πάνε όλα τα παράθυρα των επεξεργαστών όπου είναι γραμμένα τα προγράμματα κι μπορώ να έχω περισσότερα από 1 ανοιχτά.
  4. Στη δεξιά στήλη, κάτι που δεν είναι φανερό αμέσως, βγαίνουν βοηθητικές προτροπές (για να γράψουμε ορθά τις εντολές) όταν πληκτρολογούμε το πρόγραμμα όμως κι όχι όταν το επικολλάμε. Αυτή τη λειτουργία την ονομάζουν intellisense. Σας βοηθά έτσι να πληκτρολογήσετε το πρόγραμμά σας γρηγορότερα.Ας γράψουμε λοιπόν το κλασσικό πρώτο πρόγραμμα μας σε SmallBasic. Θα αποτελείται από μια εντολή και θα το σώσουμε με το όνομα πχ HelloWorld. Συγκεκριμένα, όταν πατάς το κουμπί save στη γραμμή εργαλείων αφού πληκτρολογήσεις την εντολή που θα αναφέρω, θα σου προτείνει να το σώσει (αποθηκεύσει στο σκληρό δίσκο σας σε κάποιο φάκελο που θα φτιάξετε για τα προγράμματα σας Small Basic) με την κατάληξη .smallbasic. στην πραγματικότητα η κατάληξη είναι .sb.

Πληκτρολογώ:

TextWindow.WriteLine("Hello World")

η οποί εντολή σημαίνει "Υπολογιστή, γράψε τη φράση hello world κι παρουσίασε την σε παράθυρο της γραμμής εντολών που θα ξεπετάξεις".

Έχουμε 3 στοιχεία εδώ:

  • a) TextWindow
  • b) WriteLine
  • c) “Hello World”

Το παράθυρο της γραμμής εντολών εδώ στη γλώσσα αυτή θα το λέει TextWindow. αυτό είναι ένα αντικείμενο της γλώσσας. Ενώ, το WriteLine επιδρά στο TextWindow με αποτέλεσμα το τελευταίο (το μαύρο παράθυρο της γραμμής εντολών cmd που θα πεταχτεί όταν τρέξει το πρόγραμμα μας) να γράψει "Hello World!".  Το κείμενο έχει περάσει σαν είσοδος (δεδομένα string) για τη λειτουργία WriteLine. Το WriteLine είναι μια μέθοδος του αντικειμένου TextWindow.

Στη γλώσσα προγραμματισμού small Basic, εκτός από αντικείμενα και μεθόδους έχουμε και ιδιότητες (Properties).
αν τώρα γράψουμε το δεύτερο πρόγραμμα μας, που αποτελείται από 2 εντολές:

TextWindow.ForegroundColor = "Yellow"
TextWindow.WriteLine("Hello World")

θα δούμε ότι υπάρχει ένα ForegroundColor (χρώμα των γραμμάτων σε αντίθεση με BackgroundColor) που ακολουθείται από το χαρακτήρα "=" και την τιμή του string "Yellow" σε εισαγωγικά. Δηλαδή λέει: "Στο αντικείμενο TextWindow γράψε με κίτρινα γράμματα" στην πρώτη εντολή.
Στη δεύτερη λέει, όπως είδαμε στο πρώτο παράδειγμα, τι να γράψει. To ForegroundColor με τιμή "κίτρινο" είναι μια ιδιότητα του αντικειμένου TextWindow.

Ένα κλασικό χρήσιμο παράδειγμα προγράμματος για μετατροπή βαθμών θερμοκρασίας από κλίμακα Fahrenheit (°F) σε Celsius (°C) που δεν είναι ανάγκη να το καταλάβετε αμέσως, αλλά αν διαβάσετε από τις πηγές που έδωσα θα το πιάσετε:

TextWindow.Write("Enter temperature in Fahrenheit: ")
fahr = TextWindow.ReadNumber()
celsius = 5 * (fahr - 32) / 9
TextWindow.WriteLine("Temperature in Celsius is " + celsius)

Το ReadNumber() λέει στον υπολογιστή "διάβασε ότι σου δοθεί ως δεδομένο από το χρήστη που θα πληκτρολογήσει θερμοκρασία σε Fahrenheit". Προσέξτε εδώ το σύμβολο =. Δεν είναι "ίσον" αλλά λέει "πάρε ότι υπάρχει δεξιά κι αποθήκευσε με το όνομα fahr (Μια μεταβλητή). Άρα, αν πληκτρολογήσω 40, το ReadNumber() θα το διαβάσει και θα είναι πλέον fahr = 40 μέχρι την άλλη φορά. Το * είναι "επί".

H τρίτη εντολή είναι ο μαθηματικός τύπος της μετατροπής F σε C. Ότι υπολογίσει δεξιά θα αποθηκεύσει αριστερά. οπότε η μεταβλητή Celsius που είναι κι η ζητούμενη θα είναι για 40 Fahrenheit, 4,44 βαθμοί Κελσίου. Η τελευταία εντολή "εκτυπώνει" τη θερμοκρασία στο TextWindow κολλώντας στην αρχή της τη φράση "Temperature in Celsius is ".

Compiler vs Interpreter

Ο compiler παίρνει όλο το πρόγραμμα σαν είσοδο. Η γλώσσα SmallBasic χρησιμοποιεί compiler. Έστω ότι γράψατε το πρώτο σας πρόγραμμα με όνομα Helloworld.sb στον επεξεργαστή της SmallBasic. Για να τρέξει αμέσως, πρέπει να πατήσετε το κουμπί Run ή πατήστε το πλήκτρο F5. αν το σώσετε με save στο φάκελο με τα προγράμματα σας small Basic που φτιάξατε, και δείτε το φάκελο δε θα έχετε μόνο το Helloworld.sb:
  • HelloWorld.exe
  • HelloWorld.sb
  • HelloWorld.pdb
πλέον έχετε ένα αυτόνομο εκτελέσιμο αρχείο windows (.exe) που αν το στείλετε σε φίλο δε θα χρειάζεται να έχει το compiler της small basic.Τα σφάλματα εδώ εμφανίζονται αφού ελεγχθεί ολόκληρο το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα σας, δεν χρειάζεται να γίνει compile κάθε φορά. Πιο γρήγορο.

Ο interpreter κι οι γλώσσες προγραμματισμού που βασίζονται σε αυτό λαμβάνει μία εντολή κάθε φορά σαν είσοδο. Δεν δημιουργούνται ενδιάμεσα αρχεία όπως παραπάνω.Τα σφάλματα εμφανίζονται για κάθε εντολή. Πιο αργό.

Τέλος, η SmalBasic φτιάχθηκε το 2008 κι αποτελεί απλοποίηση και εκσυγχρονισμό της παλιάς γλώσσας Basic. Η Microsoft συνιστά αφού μάθετε καλά αυτή να ξεκινήσετε τη Visual Basic ως πιο εξελιγμένη και δυνατή.