Απο εδω και περα μονο δημοσίευση podcast λογω ορασης
**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Uber εναντίον κυκλοφοριακής συμφόρησης με Uber Movement

Η Uber, μια παγκόσμια online Αμερικανική εταιρεία δικτύου μεταφορών που δραστηριοποιείται σε πάνω από 450 πόλεις του κόσμου (κι στην Αθήνα και Κωνσταντινούπολη), ενέδωσε στις "πιέσεις" των Πόλεων και θα συμβάλλει με ακριβή δεδομένα που διαθέτει από τα δρομολόγια των αυτοκινήτων του "στόλου" της (GPS), εναντίον της κυκλοφοριακής συμφόρησης με το πρωτοποριακό πρόγραμμα "Uber Movement".Τι είναι Uber;

Με απλά λόγια, και για όσους κι όσες δεν το γνωρίζουν, η Uber Technologies Inc. είναι μια εταιρία που διαθέτει την εφαρμογή Uber για κινητά smartphones -Android, iOS κλπ-, μια εφαρμογή "taxi hailing app", δηλαδή, ένα app που με αυτό καλείς ταξί ή ιδιωτικό αυτοκίνητο, το βλέπεις να πλησιάζει στο χάρτη στην οθόνη του κινητού.Κάτι σαν το ελληνικό TaxiBeat της Αθήνας που γράψαμε παλιότερα, κι επεκτείνεται κι σε μερικές άλλες χώρες.

Όταν ανοίγεις την εφαρμογή Uber, με το GPS βρίσκει που βρίσκεσαι, εσύ διορθώνεις αν κάνει λαθάκια, κι επιλέγεις πχ Taxi -μιλώντας για την Αθήνα κι Κωνσταντινούπολη που ξέρω- ή UberX που είναι ιδιωτικό καθαρά αυτοκίνητο, όχι λουξ. Υπάρχουν σε κάθε πόλη ξεχωριστά uber, πχ το UberXL (SUV με wi-fi, airconditoner) είναι παλούκι για ένα άτομο αλλά λουκούμι για παρέα φίλων. Τέλος πάντων ακούω, υπάρχουν οι μαύρες λιμουζίνες κι κάτι που λέγεται UberPOOL

Το UberPOOL, όπου προσφέρεται, σας επιτρέπει να μοιραστείτε διαδρομή σας και μοιράζει το κόστος του ταξιδιού σας με άλλο αναβάτη Uber που κατευθύνεται περίπου όπου κι εσείς.

Τι σημαίνουν τα διάφοροι τύποι των αυτοκινήτων Uber (όπου προσφέρονται);

Μαύρο αυτοκίνητο - Αυτή είναι η αρχική υπηρεσία Uber του. Επιλέγοντας μαύρο αυτοκίνητο θα σας στείλει ένα high-end sedan στην τοποθεσία σας, με καθίσματα για έως και 4 άτομα.

Ταξί - Αυτό είναι ένα ταξί που έχει συνάψει συμφωνία με Uber. Αυτά τα ταξί είναι πολύ όπως κάθε κανονικό ταξί, εκτός από το ότι μπορείτε να πληρώσετε μέσω του app.

UberX - Αυτό στέλνει ένα καθημερινό ΙΧ αυτοκίνητο στην τοποθεσία σας με καθίσματα για μέχρι τέσσερα άτομα. Αυτή είναι η επιλογή του budget του Uber.

SUV (υποθέτω αλλού πχ στην Κωνσταντινούπολη θα το λένε UberXL όπως είπαμε) - Αυτό θα στείλει ένα SUV με την τοποθεσία σας με καθίσματα για έως 6 άτομα. Αυτό είναι πολύ πιο ακριβά από ό, τι στη Μαύρη Συντήρηση αυτοκινήτων.

LUX - Αυτό θα στείλει ένα high-end πολυτελές αυτοκίνητο στην τοποθεσία σας με καθίσματα για μέχρι τέσσερα άτομα. Αυτό είναι το πιο ακριβό υπηρεσία Uber του.

το UberPOOL που είπαμε

κι ποιος ξέρει τι άλλα, ανάλογα με χώρα/πόλη. Εδώ η εταιρία, διαβάζω, έχει βάλει στόχο κι τις πτήσεις με ελικόπτερα ή ακόμη και με οριζοντίως απογειωνόμενα αεροπλάνα για εντός πόλης ταξίδια, αλλά ας το αφήσουμε.


Το Uber MovementUber Movement: μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί δεδομένα της Uber για να βοηθήσει πολεοδόμους, δήμους, υπουργεία συγκοινωνιών ή/και συγκοινωνιολόγους να προβαίνουν σε ενημερωμένες αποφάσεις για τις πόλεις μας.
Η Uber εγκαινιάζει μια ιστοσελίδα, λοιπόν, που θα σκιαγραφεί πως τα αυτοκίνητά της που κινούνται στις πόλεις, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις αιτήσεις των δημοτικών αρχών των πόλεων που έχουν εδώ και καιρό κάνει έκκληση για μεγαλύτερη ανταλλαγή δεδομένων.

Το Uber Movement θα παρέχει δεδομένα από δεκάδες πόλεις από τον επόμενο μήνα.
Έτσι, τα δεδομένα μεταφοράς Uber, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις πόλεις να βελτιώσουν την κυκλοφοριακή ροή τους.

Διαδρομές Uber πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις, έτσι αναλύοντας πολλές διαδρομές και με την πάροδο του χρόνου, μπορούν -λέει- να εκτιμήσουν αξιόπιστα πόσο καιρό παίρνει για να πάει το αυτοκίνητο με τον πελάτη από τη μία περιοχή στην άλλη.

Εφόσον το Uber είναι διαθέσιμο 24/7, μπορεί επίσης έτσι να συγκρίνει τις συνθήκες ταξιδιού σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, ημέρες της εβδομάδας, ή μήνες του έτους και πως οι χρόνοι ταξιδίου επηρεάζονται από τα μεγάλα γεγονότα, το κλείσιμο δρόμων ή άλλα πράγματα που συμβαίνουν σε μια πόλη.

Αρχικά θα καλέσει υπηρεσίες σχεδιασμού και ερευνητές ώστε να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, και αργότερα η ιστοσελίδα θα είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό.