Απλές Λύσεις: Πως εγκαθιστώ εφαρμογές κατευθείαν μέσα από τα Windows 10

Σήμερα, σχεδόν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows 10 κι 8.1, Android, Ubuntu linux, iOS, Windows phone χρησιμοποιούν εφαρμογές που μπορείς κι βρίσκεις κι κάνεις εγκατάσταση όχι ψάχνοντας το ίντερνετ, σερφάροντας δηλαδή, αλλά μέσω του ίδιου του λειτουργικού συστήματος, πιο σωστά, μιας... εφαρμογής που συνήθως περιέχει τη λέξη "Store". Δηλαδή μαγαζί. Επειδή είναι store δε σημαίνει ότι εκεί μόνο αγοράζεις εφαρμογές με κόστος. Απεναντίας, υπάρχουν τόννοι apps, τζάμπα.


Windows Store screenshot
Windows Store screenshot
Η διαφορά εφαρμογής και προγράμματος

"Όλες οι εφαρμογές είναι προγράμματα, αλλά ένα πρόγραμμα δεν είναι απαραιτήτως μια εφαρμογή. Για παράδειγμα, υπάρχουν πάντα πολλά προγράμματα που εκτελούνται στο παρασκήνιο ενός λειτουργικού συστήματος, αλλά επειδή δεν είχαν αναπτυχθεί για τον τελικό χρήστη, δεν είναι εφαρμογές. Από την άλλη πλευρά, το Windows Media Player και το Firefox, για παράδειγμα, είναι εφαρμογές, έχουν μια γραφική διεπαφή χρήστη."

Universal Windows apps 

"Οι εφαρμογές πλατφόρμας Universal (UWP) (δηλαδή οι εφαρμογές των Windows Store ή εφαρμογές σε στυλ μετρό, όπως αναφέρονταν παλιότερα) είναι εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις συμβατές συσκευές Microsoft Windows, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών υπολογιστών (PCs), των tablet, των smartphones, του Xbox One, του Microsoft HoloLens και του Internet των πραγμάτων. Οι εφαρμογές UWP αγοράζονται και εγκαθίστανται κυρίως μέσω του Windows Store."

 Ξεκινώντας από τα Windows 10, μια εφαρμογή UWP ονομάζεται "εφαρμογή των Windows".

Στα Windows 10, είναι δυνατό να δημιουργήσετε Universal Apps απλά χρησιμοποιώντας HTML5 και Javascript. (Η Microsoft διαθέτει tutorials (βίντεο-μαθήματα) για HTML5 κι δημιουργία apps, δωρεάν, στο ίντερνετ).

Πως ξεκινώ το Windows Store

  1. Για να ανοίξετε το Store, επιλέξτε το εικονίδιο του Store (τσαντούλα με το λογότυπο Windows) στη γραμμή εργασιών.
  2. Αν δεν εμφανίζεται το εικονίδιο του Store στη γραμμή εργασιών, μπορεί να έχει ξεκαρφιτσωθεί. Ελέγξτε το μενού "Έναρξη". Αν δεν ξεκινά το store, δείτε τη λύση που προτείνω.
  3. Δεν βρίσκεται στο start menu; Κάντε κύλιση προς τα κάτω στη λίστα όλων των εφαρμογών. Αν δεν βρείτε το Store, η εγκατάστασή του μπορεί να έχει καταργηθεί.

Περιβάλλον Windows Store: περιήγηση στις εφαρμογές, εγκατάσταση κι αγορές

Από τη στιγμη που θα ανοίξει το Store, θα δείτε δημοφιλής εφαρμογές, προτεινόμενες εφαρμογές κι διάφορες κατηγορίες εφαρμογών. Πχ παιχνίδια, εκπαίδευση, μουσική / media players, ενημέρωση κλπ κλπ.

Υπάρχει κι κουτάκι αναζήτησης εφαρμογών στο Store.

Σε κάθε εφαρμογή αναγράφεται αν είναι δωρεάν ή με κόστος, αν υπάρχει δυνατότητα αγορών εντός της εφαρμογής, τα δικαιώματα που αποκτά η εφαρμογή στον υπολογιστή σας, το τι κάνει, στιγμιότυπα οθόνης, τεχνικά χαρακτηριστικά και βέβαια έχουν κι αξιολογήσεις από άλλους χρήστες στη γλώσσα σας.


Οι περισσότερες εφαρμογές έχουν δικές τους ρυθμίσεις, αναζητήστε το εικονίδιο με το γρανάζι   στην εφαρμογή.

Περισσότερες πληροφορίες κι βοήθεια για το Store εδώ.

Ένα σημείο που πρέπει να κοιτάξετε είναι πόσο μεγάλη είναι η εφαρμογή. Υπάρχουν μικρές, υπάρχουν και gigabyte. Επίσης αν το παιχνίδι είναι αξιώσεων, θα το υποστηρίζει η κάρτα γραφικών, οι μνήμες σας κι ο επεξεργαστής;

Τέλος είναι χρήσιμο να υπενθυμίσω ότι πάρα πολλές εφαρμογές εννοείται δεν είναι της microsoft. Εντάξει τις ελέγχει αλλά, ποτέ δεν ξέρεις.