Νέο εικονίδιο Ν δίπλα στο εικονίδιο WiFi σε Samsung Android

Νέο εικονίδιο Ν με ενσωματωμένο σύμβολο wifi δίπλα στο ενεργό εικονίδιο WiFi (βλ. εικόνα) εμφανίστηκε "ξαφνικά" σε Samsung Android smartphone. Τι είναι αυτό, σε τι χρησιμεύει, γιατί εμφανίστηκε και πως το απενεργοποιώ / εξαφανίζω.Το εικονίδιο θυμίζει wifi direct, πχ δες Youtube site για τη δυνατότητα απευθεία streaming από τον υπολογιστή στη smart TV.

Με απλά λόγια, το Wi-Fi Direct είναι πλέον ένας τρόπος ασύρματης επικοινωνίας, όπως το Bluetooth.

Αν προσέξουμε την εικόνα από το αληθινό παράδειγμα που παραθέτω, το εικονίδιο wifi έχει και 2 βελάκια.

Το εικονίδιο Ν εμφανίζεται διότι για κάποιο λόγο έχει ενεργοποιηθεί το NFC (Near Field Communication) στο Android κινητό.Απενεργοποίηση


Στην ενότητα των ρυθμίσεων που απενεργοποιείται το NFC, δηλαδή σε

Settings > NFC and Payment
υπάρχουν οι εξείς επιλογές:

  • κουμπί on/off 
  • επεξήγηση της λειτουργίας η οποία αναφέρει ότι με ον επιτρέπει mobile πληρωμές, ανταλλαγή δεδομένων κλπ όταν αγγίξει άλλη συσκευή
  • επιλογή android beam on / off
  • επιλογή tap and pay για ηλεκτρονικ πληρωμές πχ Google Wallet, Μy Alpha Wallet Με Tap 'n Pay της Alpha Bank κι άλλα ψηφιακά πορτοφόλια [ή ηλεκτρονικά πορτοφόλια].


Τι είναι NFC;

Η επικοινωνία κοντινού πεδίου (near field communication, NFC) αποτελεί μια πρότυπη τεχνολογία συνδεσιμότητας. Είναι μια μικρής εμβέλειας ασύρματη τεχνολογία, η οποία λειτουργεί στη συχνότητα των 13,56 MHz και μεταφέρει δεδομένα με ρυθμό έως και 424 kbps και έχει γίνει γνωστή κυρίως μέσω της χρήσης της από τα smartphones. Η λειτουργία της βασίζεται στην επαφή ή στην προσέγγιση, σε απόσταση περίπου τεσσάρων με πέντε εκατοστών, της συσκευής που περιέχει το τσιπ NFC, σε κάποια άλλη συσκευή που περιλαμβάνει τον κατάλληλο αισθητήρα.