Πώς να επιλέξουμε το κατάλληλο Barcode Scanner

Για να επιλέξουμε το ιδανικό  barcode scanner, πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταγράψουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες τις για την επιχείρησή μας, θέτοντας ορισμένα απλά ερωτήματα:

    • Τί είδους barcode κωδικούς θα χρειαστεί να διαβάζουμε;
    • Χρειαζόμαστε ασύρματο ή ενσύρματο barcode scanner;
    • Θα το χρησιμοποιούμε συχνά και πολλές ώρες μέσα στη μέρα;
    • Σε τι περιβάλλον εργασίας θα χρησιμοποιείται; Π.χ. σε περιβάλλον γραφείου, αποθήκης, σε κάποιο βιομηχανικό περιβάλλον με χαμηλές/υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία κ.ο.κ., ώστε να απαιτείται μια πιο ανθεκτική κατασκευή;

Απαντώντας προσεκτικά στις παραπάνω ερωτήσεις, μπορούμε να πάρουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για το κατάλληλο scanner, με τις τεχνικές προδιαγραφές και λειτουργίες που ταιριάζουν καλύτερα στις συγκεκριμένες ανάγκες και στον τρόπο λειτουργίας τις επιχείρησής μας.

Τύποι Barcode Scanner

Ένας από πλέον βασικούς παράγοντες στην επιλογή ενός scanner, είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί για την ανάγνωση των κωδικών barcode, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη μορφή των κωδικών barcode που θα μπορεί να διαβάζει, αλλά και στην ταχύτητα ανάγνωσης.

Laser


laser barcodes


Είναι το πιο δημοφιλές είδος σαρωτή και χρησιμοποιεί μια κόκκινη δίοδο laser ώστε να διαβάσει την ανάκλαση των ασπρόμαυρων γραμμών των barcode. Οι σαρωτές laser, διαβάζουν αποκλειστικά και μόνο το standard γραμμικό κώδικα (1D) και αποτελούν τον πιο αποδοτικό τύπο scanner. Μπορούν να διαβάζουν barcodes σε αποστάσεις των λίγων cm έως και σε μεγαλύτερες, όπως 50-60cm, σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος του γραμμωτού κώδικα.
2D Area Imagers


2d area imagers


Οι συγκεκριμένοι σαρωτές 2D Area Imagers έχουν ως βασικό πλεονέκτημα τη δυνατότητα να διαβάζουν κάθε τύπο barcode (1D, Stacked, 2D>), όπως συμβαίνει και με τους σαρωτές γραμμικής απεικόνισης (linear imager). Επίσης, o προσανατολισμός/θέση του κώδικα barcode δεν παίζει ρόλο κατά την ανάγνωσή του και αυτό αποτελεί εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα για τους 2D Area Imagers.
Αυτά τα «έξυπνα» scanner επιτρέπουν στον χρήστη να τον διαβάζει εύκολα και αποτελεσματικά προς πάσα κατεύθυνση, καθώς δημιουργούν μια λεπτομερή εικόνα του barcode κώδικα κατά την ανάγνωσή του. Ο συγκεκριμένος τρόπος ανάγνωσης σε συνδυασμό με τη γρήγορη ταχύτητα και ευελιξία, καθιστούν το συγκεκριμένο τύπο scanner ιδιαίτερα δημοφιλή σε πολλές επιχειρήσεις.


Μορφή Κατασκευής του σαρωτή

Είναι γεγονός ότι οι σαρωτές με μορφή «λαβής όπλου» -handheld (gun)- δείχνουν ως οι πλέον βολικοί.  Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου σαρωτές barcode διαφορετικής μορφής, όπως in-counter, mobile computer, fixed mount κ.ο.κ., είναι πιο κατάλληλοι και πρακτικοί, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη χρήση για την οποία προορίζονται.


Handheld


handheld scanner 1


Οι σαρωτές χειρός, αποτελούν την πιο κοινή και συνηθισμένη μορφή σαρωτή. Είναι πολύ απλοί στη χρήση και, το μόνο που έχει να κάνει κάποιος, είναι να στοχεύσει τον barcode κώδικα και να "πατήσει" τη σκανδάλη! Τα περισσότερα handheld scanner, υποστηρίζουν λειτουργία hands-free και συνοδεύονται για αυτό το λόγο και από μια βάση στήριξης.
Επιπλεόν, τα Handheld scanners διατίθενται και με ασύρματη δικτύωση (batch mode / realtime & batch mode), για περιπτώσεις που απαιτείται απομακρυσμένη σάρωση.


handheld scanner 2


Presentation


presentational scanner 1


Οι σαρωτές παρουσίασης, είναι σχεδιασμένοι για σταθερή στήριξη σε επιφάνειες, όπως σε ένα γραφείο ή σε πάγκο εργασίας. Δεν απαιτούν triggering (το τράβηγμα της σκανδάλης) και, επιπλέον, ορισμένοι από αυτούς διαθέτουν τεχνολογία ανάγνωσης omni-directional (πολύακτινική τχνολογία ανάγνωσης). Αυτό το χαρακτηριστικό τούς καθιστά ιδανικούς για σημεία λιανικής πώλησης, καθώς μπορούν να διαβάσουν πληθώρα προϊόντων γρήγορα και αποτελεσματικά.


presentational scanner 2Mobile Computer


forhta termatika 1


Διαθέτουν περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες σε σχέση με ένα απλό scanner, ενώ παρέχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων στο χρήστη. Τα συγκεκριμένα barcode scanner ενσωματώνουν υπολογιστή και σαρωτή σε μία συσκευή και έχουν την ευελιξία να κυκλοφορούν στο χώρο εργασίας αλλά και έξω από αυτόν ελεύθερα, είτε αποθηκεύοντας τα δεδομένα στην μνήμη είτε επικοινωνώντας μέσω Wi-Fi / 3G με το σύστημα της επιχείρησης. Τα φορητά τερματικά αποτελούν την ιδανική λύση σε συνθήκες όπου απαιτείται πλήρη φορητότητα, όπως π.χ. στη διαχείριση αποθέματος κ.α.


forhta termatika 2


In Counter


in counter


Είναι παρόμοιοι με τους σαρωτές παρουσίασης και ενσωματώνονται σε πάγκους, όπου απαιτείται συνήθως η σάρωση και η καταμέτρηση προϊόντων. Πρόκειται για σαρωτές που συναντώνται κυρίως σε σημεία λιανικής πώλησης που είναι συνδεδεμένα με POS τις περισσότερες φορές, όπως σε αεροδρόμια, νοσοκομεία κ.ά.


Fixed Mount


fixed mount


Οι Σταθεροί σαρωτές, αποτελούν ουσιαστικά μια πιο εξειδικευμένη επιλογή συγκριτικά με τα προηγούμενα είδη scanner, καθώς συνδέονται σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα. Είναι ιδανικοί σε απαιτητικές γραμμές μεταφοράς και βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία "scan" ή κάνουν σάρωση μέσω των αισθητήρων/ελεγκτών που μπορεί να διαθέτουν.


Συνδεσιμότητα

Εξίσου σημαντικό στοιχείο προκειμένου να ολοκληρώσουμε την αγορά μας είναι ο τρόπος συνδεσιμότητας του barcode scanner.

Ενσύρματη Σύνδεση

Η ενσύρματη σύνδεση με τον υπολογιστή γίνεται μέσω USB, Serial (RS232), PS/2.

Ασύρματα

Η σύνδεση με το τερματικό πραγματοποιείται μέσω Bluetooth – Wi-Fi. Τα ασύρματα barcode scanner χωρίζονται σε 2 υποκατηγορίες, βάσει λειτουργίας: Η 1η κατηγορία, αποτελείται από scanner που εκτελούν σάρωση μόνο με αποθήκευση, ενώ η 2η από scanner που επιτρέπουν τόσο την αποθήκευση όσο και την online σάρωση. Σε περίπτωση που βρεθούν εκτός εμβέλειας αποθηκεύουν το barcode, ώστε να μην απώλεια δεδομένων για τον χρήστη.

Όταν το περιβάλλον χρήσης του barcode απαιτεί ανθεκτικό υλικό, λόγω σκόνης, υγρασίας κ.λπ. υπάρχουν πιο ανθεκτικά  μοντέλα όλων των ανωτέρω κατηγοριών (ruggedized), τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί με ένα αρκετά υψηλότερο κόστος απόκτησης, σε σχέση με τα μη ανθεκτικά μοντέλα, λόγω της ανώτερης ποιότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με Barcode Scanners  επικοινωνήστε με το εξιδευκεμένο τμήμα της Novatron.


Sponsored post