Πως να φτιάξω δικό μου θέμα Google Chrome και logo εύκολα

Ο ευκολότερος τρόπος να φτιάξω δικό μου θέμα Google Chrome, προσθέτοντας αν θέλω και το logo του blog ή εταιρίας μου είναι με τη χρήση του Δημιουργού Θεμάτων Google Chrome Online. Ή αλλιώς, του Online Google Chrome Theme Creator. ThemeBeta. Χρήση σε υπολογιστές.

Ο περιηγητής Chrome, εδώ και καιρό, είναι αδιαμφισβήτητα πρώτος σε χρήση. Θέματα Chrome που δημιούργησε η Google ή τρίτα μέρη, βρίσκονται έτοιμα για εγκατάσταση στο Chrome Webstore.

Chrome Theme Creator
Chrome Theme Creator


Με την εγκατάσταση και εφαρμογή ενός νέου θέματος, ο περιηγητής Chrome αλλάζει εμφάνιση. Αλλάζουν τα χρώματα διαφόρων κουμπιών, μπάρας, κειμένων μενού και αγαπημένων κλπ. Επίσης στη νέα καρτέλα μπαίνει νέο background (ταπετσαρία) ή κάποιο σκέτο χρώμα ή σχήματα κλπ. Ανάλογα με τα γούστα κι ποιο θέμα θα διαλέξετε.

Ένα πράμα που θα πρέπει να προσέξετε όταν κάνετε εγκατάσταση είναι να δείτε αν όλα τα στοιχεία του θέματος σας ικανοποιούν. Φαίνονται τα γράμματα ή μπερδεύονται με το χρώμα του μπακγραουντ; 'Οταν περνάτε το ποντίκι πάνω από σύνδεσμο, φαίνεται κάτω στον περιηγητή η διεύθυνση που θα πάτε καθαρά; Κλπ. Θέμα Chrome από το Sotostips.gr
Θέμα Chrome από το Sotostips.grΝα έχουμε υπόψιν ότι όταν κάνουμε εγκατάσταση, αφού πούμε ναι όταν ζητά άδεια ο περιηγητής, το θέμα εφαρμόζεται μεν, αλλά βγαίνει κι μια μπάρα όπου μπορείτε να ακυρώσετε την εγκατάσταση αν δε σας αρέσει στην πράξη το νέο θέμα.

Πως φτιάχνω το δικό μου Θέμα Chrome, branded ή όχι

Υπάρχουν 2 τρόποι που ξέρω. Ο ένας είναι πανεύκολος. Ο δεύτερος, που το αφήνουμε για άλλη φορά, επιτρέπει κάπως μεγαλύτερη εξατομίκευση.


Sotostips.gr Chrome Theme
Sotostips.gr Chrome Theme


Online Google Chrome Theme Creator

Πάμε στον Δημιουργό Θεμάτων Google Chrome, που το λένε ThemeBeta με τον  Chrome στον υπολογιστή. Αφού κάνουμε εγγραφή, κλικ στ Theme Creator. Εκεί θα δούμε τα βάματα που θα εφαρμόσουμε σε αλληλουχία:
  1. Upload an Image - Ανεβάστε μια εικόνα
  2. Generate Colors - Δημιουργία Χρωμάτων
  3. Pack and Install - «Πακετάρισμα» και Εγκατάσταση
  4. Save Online - Αποθήκευση ονλάιν (δημόσια ή απόρρητη) 

Resolutions 1366x768, 1920x1080,  2560x1440 ("high quality") κλπ κλπ είναι ενδεικτικές τιμές για το μέγεθος της εικόνας που θα μπεί στο θέμα ως κύριο background με το "Upload an Image", ΑΝ θέλετε μπαγκγραουντ χρώμα, τότε στην καρτέλα images > NTP bacground κλικ στο κουτάκι το κενό για να διαλέξετε χρώμα από την παλέτα του color picker.

Η ίδια διαδικασία για:
  • Frame
  • Toolbar
  • Tab Background
  • Frame Overlay
  • NTP Attribution
Για χρώμα click κενό κουτί, για μπακγραουντ ίματζ click "Choose Image".

Οι φωτογραφίες πρέπει ή να είναι δικές σας ή να έχουν ελεύθερη άδεια χρήσης.Μη υποχρεωτικά:

- theme_frame: ∞ x 30px

- theme_toolbar: ∞ x 120px

- theme_tab_background: ∞ x 65px

- theme_frame_overlay: 1100 x 40px

- theme_button_background: 30 x 30px

Για το ποιο είναι τι, αν περάσετε το ποντίκι από πάνω θα κοκκινίζει το δείγμα θέματος στον ThemeBeta.

Pack and Install. Save. Εκτός κι αν θέλετυε προσθήκη κι logo οπότε δες κάτω πρώτα.

Το θέμα σας μπορεί να κατέβει και στον υπολογιστή σας, με κατάληξη crx το αρχείο.

Προσθήκη LOGO

Αν θέλουμε προσθέτουμε το logo μας ως εξής:

Click Choose Image στο NTP Attribution για να ανεβάσετε το λογικο σας -αν θέλετε βέβαια- και να προστεθεί κάτω αριστερά. Πριν κάνετε Pack and Install αυτό.

Παραδείγματος χάριν, εγκαταστήστε το νέο δικό μου θέμα για δοκιμή.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε αλλαγές εκ των υστέρων σε σωσμένο online θέμα Chrome σας. Εγώ κάνω. Μετά save. Και για να δείτε τις αλλαγές στον περιηγητή πάλι install...

Ο δεύτερος τρόπος που θα πούμε ίσως άλλη φορά είναι με δημιουργία ενός manifest.json file.

Τα θέματα μπορεί να πουληθούν θεωρητικά, αν τα ανεβάσετε όμως στο επίσημο Chrome Webstore και ορίσετε τιμή. Νομίζω θα θέλει developer account. Δεν το έψαξα.

Το ThemeBeta δεν είναι της Google. Έχει όμως περίπου 10,000 θέματα στη διάθεση σας. Ψάχνετε ανα κατηγορία κι άλλα κριτήρια για θέμα.