**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Sans Forgetica font: Γραμματοσειρά που ενισχύει τη μνήμη

Το Sans Forgetica είναι μια γραμματοσειρά που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν και είναι επιστημονικά σχεδιασμένη για να σας βοηθήσει να θυμάστε τις σημειώσεις σας ή αλλιώς, να συγκρατείτε πληροφορίες. Μια γραμματοσειρά για να θυμάστε καλύτερα, ενισχυτικό μνήμης ας πούμε.

Οι Αυστραλοί ειδικοί ειδικοί τυπογραφικού σχεδιασμού και ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου RMIT Μελβούρνη | Αυστραλίας, που δημιούργησαν την γραμματοσειρά "Sans Forgetica" βασίστηκαν στην αρχή ότι «όταν προστίθεται κάποιος, βέλτιστος, βαθμός παρεμπόδισης στη διαδικασία εκμάθησης, οι άνθρωποι καλούνται να κάνουν λίγο περισσότερη προσπάθεια και να καταλήξουν σε καλύτερη διατήρηση της μνήμης». Αυτή η αρχή ονομάζεται, "desirable difficulty" («αρχή επιθυμητής δυσκολίας»).Το αρχείο Sans Forgetica για κατέβασμα κι η εγκατάσταση


Με λίγα λόγια, η γραμματοσειρά, σε σύγκριση με τις κανονικές γραμματοσειρές, προσφέρει ένα βαθμό δυσκολίας στο διάβασμα / αναγνώριση, κάτι σαν αφηρημένη τέχνη μεν, αλλά διαβάζεται εύκολα. Είναι σαν αυτά τα κείμενα που μοιράζονται στα κοινωνικά δίκτυα του τύπου «αν μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο, ανήκετε στο τάδε τις εκατό του πληθυσμού». Κι όλοι το διαβάζουν με λίγο ζόρι στην αρχή.
Το Sans Forgetica είναι συμβατό με λειτουργικά συστήματα Windows, Linux και Mac. Το κατεβάζετε εδώ.

Το αρχείο του Sans Forgetica font που κατεβάζετε l;egetai Sans Forgetica.zip και είναι μεγέθους μόλις 1,479kb. Περιέχει το αρχείο γραμματοσειράς OpenType (.OTT) και φυλλάδιο πληροφοριών PDF.Η εγκατάσταση είναι απλή:


  1. Windows: Αποσυμπίεση κατεβασμένου zip. Δεξί κλικ στο OTF κι εγκατάσταση, ή αντιγραφή κι επικόλληση στο φάκελο Fonts στον κατάλογο (φάκελο) C:\WINDOWS\Fonts
  2. Linux: Αποσυμπίεση κατεβασμένου zip. Διπλό κλικ στο OTF κι εγκατάσταση, ή δημιουργία directory /home/"username"/.fonts κι αντιγραφή εκεί.Βασικά λειτουργεί σε γλώσσες που βασίζονται στα Λατινικά.

Η επέκταση Chrome "Sans Forgetica"


Στο μεταξύ, αν απλώς θέλετε επιλεκτικά να δοκιμάζετε πως φαίνεται ένα, Αγγλικό πάντα, κείμενο με τη χρήση Sans Forgetica, υπάρχη κι η άλλη επίσημη επιλογή της επέκτασης Chrome ονόματι Sans Forgetica: Study Mode by RMIT University

Πως λειτουργεί η επέκταση; Μετά την εγκατάσταση, όταν είσται στη σελίδα που θέλετε να διαβάσετε με Sans Forgetica στο ίντερνετ, κλικ στο κυκλικό εικονίδιο της επέκτασης, κοκκινίζει, επιλέξτε με το ποντίκη, λέξη, παράγραφο, κείμενο κλπ κι μετατρέπεται το font σε "Forgetica".

Τα TTF και τα OTF είναι επεκτάσεις που χρησιμοποιούνται για να υποδείξουν ότι το αρχείο είναι γραμματοσειρά, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μορφοποίηση των εγγράφων για εκτύπωση. Το TTF αντιπροσωπεύει τη γραμματοσειρά TrueType, μια σχετικά παλαιότερη γραμματοσειρά, ενώ το OTF σημαίνει OpenType Font, το οποίο βασίστηκε εν μέρει στο πρότυπο TrueType.

Το OpenType είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation.

Η συγκεκριμένη γραμματοσειρά, δεν υποστηρίζει Ελληικά. Βασιζόμαστε ότι Έλληνες ειδικοί θα κάνουν ένα αντίγραφο. Ας με ενημερώσουν, να το δημοσιεύσω.

Προκειμένου να δημιουργηθεί γραμματοσειρά με βέλτιστη επιθυμητή δυσκολία ανάκλησης της μνήμης, ο καθηγητής του RMIT και ο γνωστός τυπογράφος Stephen Banham συνεργάστηκε με το Behavioral Business Lab της RMIT για να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν διάφορα σχέδια της γραμματοσειράς.


Σύγκριση OTF vs TTF fonts

  • Τα αρχεία γραμματοσειρών TTF είναι συχνά πολύ μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα αρχεία γραμματοσειρών OTF
  • Οι γραμματοσειρές TTF εξακολουθούν να είναι πολύ πιο δημοφιλείς από τις γραμματοσειρές OTF
  • Οι γραμματοσειρές TTF είναι πολύ πιο εύκολες στη δημιουργία σε σύγκριση με τις γραμματοσειρές OTF
Οι ανυπόμονοι μπορεί στο site που έδωσα να πληκτρολογήσουν «κάτι που θέλουν να θυμηθούν» κι θα εμφανιστεί απλά σε Sans Forgetica.
Περί RMIT

Το RMIT είναι ένα παγκόσμιο πανεπιστήμιο τεχνολογίας, σχεδιασμού και επιχειρηματικότητας.

Ένα από τα αρχικά τριτοβάθμια ιδρύματα της Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο RMIT απολαμβάνει μια διεθνή φήμη για την αριστεία στην επαγγελματική εκπαίδευση, την εφαρμοσμένη έρευνα και τη δέσμευση στις ανάγκες της βιομηχανίας και της κοινότητας.

Το RMIT είναι παγκόσμιος ηγέτης στην τέχνη και το σχεδιασμό. Αρχιτεκτονική, Εκπαίδευση, Μηχανική, Ανάπτυξη, Πληροφορική και Πληροφοριακών Συστημάτων. Διοίκηση Επιχειρήσεων; και τις μελέτες επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης.