**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

2 τρόποι αυτόματης δημιουργίας δυνατών τυχαίων password με Chrome και online

Η δημιουργία μεγάλου μήκους, δυνατών τυχαίων password, δηλαδή πολύπλοκων password με αλφαριθμητικούς χαρακτήρες κι σύμβολα είναι απαραίτητη, μαζί με επαλήθευση σε δυο βήματα. Η δημιουργία password μπορεί να γίνει με το χέρι ή αυτόματα. Το Google Chrome ήδη προφέρει αυτή τη δυνατότητα. Online, το Avast προσφέρει επίσης ένα free password generator.Ένα πρόβλημα είναι πως θα θυμάσαι διαφορετικό για κάθε site και μάλιστα πολύπλοκο password. Αυτό λύνεται με συγχρονισμό των περιηγητή Chrome κι Firefox ώστε όλεςοι συσκευές σας να έχουν τα ίδια passwor που φυλάσσονται στις αντίστοιχες πλατφόρμες στο internet.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η ασφάλεια των ίδιων των password μην πέσουν σε ξένα χέρια. Για αυτή την περίπτωση χρήσιμο αποδεικνύεται κι η επαλήθευση σε 2 βήματα αν υποθέσουμε ότι δε σας κλέψουν το κινητό το ξεκλείδωτο...Ο Firefox έχει master password, ο Chrome όχι. Για Chrome θυμάμαι όμως ότι υπήρχε κρυμμένη στα flags μια τροποποίηση που αν την ενεργοποιούσες ζήταγε πρόσβαση σε οποιοδήποτε password το...password των Windows. Ψάξτε το.

chrome://flags/

Η καλύτερη λύση θεωρητικά είναι ένα εύχρηστο password manager. Αν βρείτε ειδοποιήστε κι μένα, εμένα δεν μου αρέσουν ως μη πρακτικά.

Chrome password generator

Όταν δημιουργείται λογαριασμό ή αλλάζετε password , στο κουτάκι password με κλικ πιθανόν να εμφανιστεί προτροπή για τυχαίο πολύπλοκο password στον Chrome.

Αν έχετε κανένα παλιό Chrome, πάλι από flags υπήρχε δυνατότητα ενεργοποίησης αυτού του πράγματος.

chrome://flags/

Όταν επιλέγεται το προτεινόμενο password το επαναληπτικό κουτί γεμίζει αυτόματα με το ίδιο password συν στο τέλος το Chrome το αποθηκεύει αυτόματα.

Αυτό μπορεί να μη γίνεται σε όλα τα site, κι σίγουρα δεν προτείνεται σε banking sites ακόμη κι αν το επιτρέπει η σελίδα.

 Avast online random password generator

Με το online Avast random password generator έχετε περισσότερο έλεχο στο μήκος και στη δομή του τυχαία δημιουργούμενου password. Αν κι ομολογουμένως, είναι λιγότερο πρακτικό από τη μέθοδο Chrome.

Καταρχήν, με το σύρτη στο site ορίζεται το μήκος του password. Πόσοι χαρακτήρες. Ορισμένες σελίδες θέλουν τάδε αριθμό χαρακτήρων με δείνα κεφαλαία κι οπωσδήποτε τάδε ειδικούς χαρακτήρες. Άλλες δε θέτουν όρια. Άλλες δε θέλουν ειδικούς χαρακτήρες.

Αυτά στο site, στο password generator  ελέγχονται με 4 κουτιά:

  1. κεφαλαία γράμματα λατινικά
  2. πεζά
  3. αριθμοί
  4. ειδικοί χαρακτήρες
  5. και ο σύρτης του μήκους (ή πληκτρολογείτε αριθμό)
Επιλέγετε κατά περίπτωση. Καλό είναι και τα 4 να είναι επιλεγμένα κι μήκος πάνω από 15 που λέει ο λόγος. Μέχρι 50 επιτρέπει...Αν δε σας αρέσε κλικ στο σύμβολο ανανέωση για νέο password.

Στο μεταξύ, για όσους έχουν windows υπάρχει κι πρόγραμμα στη σελίδα για κατέβασμα αλλά δυστυχώς είναι μαζί με Avast Antivirus. Αλλά αν έχετε antivirus είναι άχρηστο. Αν δεν έχετε, τέλειο.

Επίσης διάφοροι password manager προσφέρουν password generator μαζί με φύλαξη κι αυτόματη συμπλήρωση. Εμένα μου είχε αρέσει κάπως της Intel, νομίζω είχε κι  generator. Υπάρχει το keepass κλπ.