Τι είναι το Cyber-flashing με τα γυμνά και πως να το αποφύγεις

Το Cyber-flashing είναι ένα έγκλημα το οποίο περιλαμβάνει την αποστολή άσεμνων εικόνων σε ξένους μέσω AirDrop κυρίως σε συσκευές όπως iPhone. Το AirDrop είναι ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στις συσκευές Mac και iOS να μοιράζονται αρχεία ασύρματα με ελάχιστη προσπάθεια.


AirDrop logo
source


Το AirDrop πρωτοπαρουσιάστηκε γύρω στο 2013, και καταγραμμένα περιστατικά Cyber-flashing πρωτοδημοσιεύτηκαν το 2015. Φαίνεται ότι είναι ένα φαινόμενο που δεν καταγγέλλεται συχνά από τα θύματα κι είναι σε έξαρση τούτη τη περίοδο πάλι στη Μεγάλη Βρετανία αλλά παρατηρείται κι αλλού.

<iframe width="400" height="500" frameborder="0" src="https://www.bbc.com/news/av/embed/p06ygc24/46926991"></iframe>

Ο όρος μπορεί επίσης να ισχύει για την ίδια ενέργεια που πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω Bluetooth και άρα θεωρητικά μπορεί να παρατηρηθεί κι σε συσκευές android που διαθέτουν δυνατότητα Bluetooth κι NFC, αν κι είναι πιο αργό από τη μέθοδο AirDrop.source


Η AirDrop αναζητά δυνητικούς ζεύγος επικοινωνίας με τη χρήση Bluetooth και στη συνέχεια τις χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει ένα ασφαλές "κανάλι Wifi" από το οποίο θα περάσουν οι πραγματικές πληροφορίες - συνήθως φωτογραφίες, έγγραφα και βίντεο.

Μια κατάλληλα εξοπλισμένη συσκευή μπορεί να αναζητήσει όλους τους ενεργούς χρήστες σε απόσταση περίπου 10 μέτρων.

Ωστόσο, οι χρήστες δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον για την αποστολή αρχείων, πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατή η λήψη εικόνων από αγνώστους.

Επίσης, ενώ ένα άτομο δεν μπορεί ποτέ να σας στείλει μια φωτογραφία ή ένα αρχείο χωρίς τη συγκατάθεση σας, θα σας αποσταλεί πρώτα μια προ επισκόπηση αυτού του περιεχομένου, ακόμη και αν είναι μιας εικόνας που δεν θέλετε να λάβετε. Πχ, γυμνό.

Πως να αποφύγεται το Cyber-flashing


Υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις για το AirDrop: "Όλοι", "Μόνο Επαφές" και "Απενεργ.". Η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι "Μόνο για Επαφές", πράγμα που σημαίνει ότι μόνο τα άτομα των οποίων οι αριθμοί αποθηκεύονται στο τηλέφωνό σας θα μπορούν να στέλνουν αρχεία.

Οπότε, ρύθμιση σε off ή μόνο επαφές είναι η λύση για συσκευές Apple. Προφανώς μπορεί να απενεργοποιήσετε το bluetooth επίσης.