Ευρωεκλογές:Το Facebook προετοιμάζεται για κακόβουλες παρεμβάσεις

Είναι γνωστή πλέον η ιστορία έμμεσης αλλά αποτελεσματικής παρέμβασης τρίτων χωρών στις εκλογικές αναμετρήσεις μιας χώρας με παραπλανητική μαζική χρήση της δύναμης των κοινωνικών δικτύων, κυρίως του Facebook. Έχοντας πάρει το μάθημα το Facebook ανακοίνωσε τη λήψη αντιμέτρων εν όψη τη φορά αυτή των Ευρωεκλογών του Μαΐου.
Προστασία των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Facebook αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων
  1. ψεύτικους λογαριασμούς και σελίδες
  2. ψεύτικα νέα
  3.  παραπλανητικές πολιτικές διαφημίσεις

Μέτρα για διαφάνεια στις πολιτικές διαφημίσεις

Στα τέλη Μαρτίου, θα διατεθούν σε όλους τους χρήστες νέα εργαλεία για να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας ξένης παρέμβασης στις επερχόμενες εκλογές και θα καταστήσουν πιο διαφανή την πολιτική διαφήμιση στο Facebook.

Οι διαφημιζόμενοι, θα χρειαστεί να ταυτοποηθούν πριν αγοράσουν πολιτικές διαφημίσεις στο Facebook και θα διατεθούν πολύ περισσότερες πληροφορίες για τις ίδιες τις διαφημίσεις για να μπορούν να τις ελέγχουν οι χρήστες.

Για τη διεξαγωγή πολιτικών διαφημίσεων ή διαφημίσεων σχετικά με σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι διαφημιζόμενοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους και να συμπεριλάβουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για τις διαφημίσεις τους.

 Facebook Ad Library (βάση δεδομένων διαφημίσεων)

Η βάση δεδομένων διαφημίσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε ανεξάρτητα από το αν έχει λογαριασμό στο Facebook ή όχι.

Η βιβλιοθήκη θα μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με την απόδοση της διαφήμισης, όπως το εύρος δαπανών και εμφανίσεων, καθώς και τα δημογραφικά στοιχεία όσων τη βλέπουν.

Το νέο συντονιστικό κέντρο του Δουβλίνου

Η νέα ομάδα δράσης στο Δουβλίνο του FB σε συνδυασμό με τα κεντρικά, και τη συμβολή ειδικών του Instagram και Whatsapp,τη ομάδα αντιμετώπισης ηλεκτρονικών απειλών & τους μηχανικούς του Facebook προγραμματίζεται να δουλέψει αρμονικά κι με τους άμεσα ενδιαφερόμενους βουλευτές, επιτροπές του ΕΚ, ακαδημαϊκούς, κοινωνικές ομάδες κι τους λεγόμενους fact-checkers εναντίων ξένης παρεμβολής στις Ευρωεκλογές.

Συμπερασματικά, καλά είναι τα μέτρα αλλά ο πόλεμος έχει 2 μέρη κι ο αντίπαλος δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Επιβάλλεται προσωπική επαγρύπνηση το τι είναι "straight news" κι τι είναι "fake news" από όλους.