**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Το YouTube απαγορεύει σχόλια σε βίντεο με ανηλίκους

Το YouTube δήλωσε ότι απαγορεύει σχόλια σε ορισμένα βίντεο που αφορούν ανηλίκους. Ήταν γνωστό ότι τα βίντεο που απεικονίζουν μικρά παιδιά προσέλκυαν και διάφορους ανώμαλους χρήστες ως σχολιαστές. Η προσπάθεια απαγόρευσης σχολίων θα αφορά κυρίως παιδιά μέχρι 13, αλλά και την ομάδα ανηλίκων ηλικίας 14 - 17.

Όπως δήλωσε η εταιρία, ήδη αφαιρέθηκαν τα σχόλια από «δεκάδες εκατομμύρια» βίντεο με ανηλίκους και η διαδικασία απαγόρευσης θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.Το YouTube χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη που το λεγόμενο "machine learning", λογισμικό που θα επιλέγει αυτόματα σε ποια βίντεο θα έχουν σχόλια κι ποια όχι.

Ενδιαφέρει: Ημέρα Ασφαλούς ΔιαδικτύουΤο θέμα είναι ότι, χρησιμοποιήθηκε και από το Youtube η τεχνολογία AI (τεχνητή νοημοσύνη) με όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο για την απαγόρευση βίντεο με θεωρίες συνωμοσίας και fake news, πχ για το θέμα της αντιεπιστημονικής προπαγάνδας κατά των εμβολίων, χωρίς σπουδαία αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, πρόβλημα αποτελεί ότι αν κάνεις κλικ πχ σε ένα βίντεο με τη Μαντόνα, σου προτείνει στη δεξιά στήλη κι άλλα βίντεο με αυτήν κι παρόμοια ποπ τραγούδια.

Ενδιαφέρει: Doudou Linux για παιδιά

Έχω την εντύπωση, διάβασα, ότι ακόμη και στο Youtube for Kids εμφανίσθηκαν σπονσοραρισμένα βίντεο περιθωριακών ομάδων.

Φαίνεται ότι σε ένα αριθμό βίντεο με ανηλίκους θα επιτραπούν τα σχόλια μόνο αν υπάρχει μετριασμός / έλεγχος σχολίων από το κανάλι αυτό.

Και μάλλον, εκτός της AI, θα χρησιμοποιήσει η Google κι υπαλλήλους ελεγκτές.

Ενδιαφέρει:  Πρόγραμμα ζωγραφικής για παιδιά!