**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Γκρίζα γράμματα, μικρά γράμματα τέλος με FontSize Changer Lite

Η επέκταση Chrome FontSize Changer Lite βάζει τέλος στα γκρίζα και  μικρά γράμματα σε ιστοσελίδες που συναντάτε εύκολα. Δυσανάγνωστα μικρά ή και γκρίζα γράμματα δυστυχώς είναι η τάση που επικρατεί σε σχεδιαστές ιστοσελίδων σήμερα. Αυτό επηρεάζει την δυνατότητα εύκολης ανάγνωσης, ειδικά σε άτιμα με προβλήματα όρασης στον υπολογιστή.

Τι κάνει το FontSize Changer Lite;

  • a) Μεγαλώνει τα γράμματα μιας ιστοσελίδας, ή τα μικραίνει
  • b) Αλλάζει το χρώμα των γραμμάτων στην ιστοσελίδα σε ΄κατάμαυρα ή άλλο χρώμα
  • c) Μπορεί να αλλάξει το background ιστοσελίδας (πχ συνδυασμός άσπρα γράμματα, μαύρο μπακγραουντ)
Αφού εγκαταστήσετε την επέκταση στον περιηγητή Chrome και βρίσκεστε σε σελίδα με μικρά γκρίζα γράμματα, κάντε το εξής:
Κλικ στο ει κονίδιο FontSize Changer Lite.
Κλικ στο + (συν) στο παραθυράκι που ανοίγει όσες φορές θέλετε. Τα γράμματα μεγαλώνουν.
Κλικ στο κουτάκι που λέει Change Font color και πληκτρολογείστε
 #000000 (δηλαδή μαύρο χρώμα 100%), #FFFFFF είναι άσπρο 100%. Υπάρχει κι η εναλλακτική λύση με το σύρτη / επιλογέα χρωμάτων, δείτε το βίντεο.
Τα ίδια ισχύουν και για bacground color, ΑΝ θέλετε να το αλλάξετε κι αυτό.

Τώρα, όπως έχουμε γράψει προ αρκετών χρόνων, η σμίκρυνση και μεγέθυνση γραμμάτων χωρίς αλλαγή χρωμάτων μπορεί να γίνει με το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+, Ctrl-. Επίσης με πάτημα Ctrl κι μεσαία ρόδα ποντικιού πάνω κάτω γύρισμα.

οι πιο ψαγμένοι, εκτός από διάφορες επεκτάσεις αναγνωσιμότητας για τις οποίες επίσης έχουμε γράψει, μπορούν να πειράξουν το CSS stylesheet της σελίδας ή ξέρω γω με javascrpt, πχ  bookmarklets (που... έχουμε γράψει πριν 10 χρόνια, βλ κομματι για bookmarklets). Αλλά αυτά είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Δείτε το βίντεο τώρα, κι απαιτείστε από τους σχεδιαστές σας και διάφορες google κλπ εταιρίες ένα τέλος σε αυτή τη αθλιότητα των γκρίζων γραμμάτων: